Het is een andere zomervakantie dan andere jaren. Geen evenementen en vaak geen lange reis. De cultuurkeet van de gemeente Tynaarlo helpt de jeugd de zomer door.

Gedichten maken, wie denkt daar nou aan op een zomerse vrije dag? Gilles (9) en Gunnar (8) denken er anders over. Straatdichter Remon Meijer heeft zich woensdag nog niet geïnstalleerd bij Ons Dorpshuis in Paterswolde of de twee jongens zitten al klaar om met hem poëzie te maken.

Prachtig gedicht

Corona en computers, dat zijn de twee onderwerpen waar de jongens het over willen hebben. „Het moet een prachtig gedicht zijn op prachtig papier”, blikt Gilles alvast vooruit. „Ik toeter op mijn computer”, zo heeft Gunnar alvast de rijm te pakken.

Van de nood kun je maar het beste een deugd maken, dachten Gea Jonker en Frits Colenbrander, de cultuurcoaches die de inwoners van de gemeente Tynaarlo beter in contact moeten brengen met de culturele voorzieningen in de gemeente. Grote culturele evenementen zijn deze zomer niet mogelijk. Dan moet je kijken wat er op kleine schaal wel kan en daarom zocht het tweetal contact met jongerenwerker Robin Geertsma. Samen besloten ze ‘Keet in de zomer’ te starten en vanuit een keet in opvallende kleuren in de drie grote kernen van de gemeente (Eelde-Paterswolde, Vries en Zuidlaren) de jeugd op te zoeken.

„In elk dorp houden we een programma waar kinderen en jongeren tot 18 jaar aan mee kunnen doen en waar mensen ook gemakkelijk hun verhalen en dergelijke kunnen delen”, vertelt Gea Jonker.

Maatschappelijke stage

Die cultuurkeet viel de 15-jarige Alwin Dijkstra onlangs op, toen hij in zijn woonplaats Vries met vrienden aan het chillen was. Hij ging er een kijkje nemen en bedacht meteen dat hij hier zijn maatschappelijke stage van 30 uur voor zijn havo-opleiding aan het Dr. Nassau College mooi kon vervullen. „Ik ga straks naar de vierde klas en dan wordt het druk zat”, blikt Alwin vooruit. „Ik zou eerst afgelopen schooljaar die stage doen, maar dat kon niet door corona.”

Onder de hoede van Robin doet Alwin nu activiteiten met kinderen, bedacht een eigen challenge , helpt met het klaarzetten van materiaal enzovoorts. Zo schuift hij ook even bij de poëzietafel van Gilles, Gunnar en Remon aan. Alwin schrijft zelf ook wel eens, vertelt hij. Dan bewerkt hij een bestaande songtekst over iets wat hem bezighoudt.

Braakballen

Even verderop houden vrijwilligers van het IVN de jeugd bezig. Op tafel lijkt een grote droppot te staan, maar de inhoud bestaat bij navraag uit braakballen van uilen. De natuurliefhebbers vertellen er bij dat die ontstaan nadat een uil een muis met huid en haar verslonden heeft. Het voedzame vlees weet de uil in zijn maag van botjes en huid te scheiden, waarna ze het afval weer uitbraken.

Het programma gaat in de avonduren nog door, vertelt Robin. „Dan komt vooral de wat oudere jeugd, die er niet zo’n behoefte aan heeft om bezig gehouden te worden. Dan zetten we een terras klaar en draaien muziek. Dat is genoeg.”

Keet in de zomer houdt donderdagmiddag nog een prgramma met een workshop Street Art en Graffiti en een workshop van kunstenaarsvereniging VTNL uit Tynaarlo. Dinsdag 11 augustus geven onder andere bewoners van de Tussenvoorziening een workshop koken van gerechten uit het Midden-Oosten. Ook woensdag en donderdag is er een programma.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe