Cultuurpodium Vanslag in Borger ziet zich in haar voortbestaan bedreigt. Als de gemeente, als pandeigenaar, de stichting niet enigszins tegemoet komt, dan is het einde verhaal, laat artistiek directeur Henk Eggens weten.

Vanslag kun je omschrijven als een cultuurpodium dat altijd al heeft moeten vechten voor haar bestaan, aldus Eggens. Het cultuurpodium organiseert sinds 2013 concerten in de Willibrordkerk in Borger. ,,Vanaf dag 1 was het duidelijk dat er geen sprake kon zijn van een haalbare exploitatie. In de afgelopen zeven jaar van ons bestaan hebben we elk jaar net quitte kunnen draaien. Van de optredens moet je het eigenlijk niet hebben.” Feitelijk ‘sponsorde’ Van Slag Horeca BV de programmering, de financiële motor die verantwoordelijk is voor de bar, de feesten en de partijen. De gaten die in die zeven jaar ontstonden in de begroting, goed voor in totaal 140.000 euro, werden op die manier opgevangen.

Voor de rest is het vooral te danken geweest aan de inzet van vrijwilligers dat Vanslag het hoofd boven water wist te houden. ,,We betaalden geen huur door zelf zoveel mogelijk onderhoud en beheer op ons te nemen.”

Een tactiek waarmee Vanslag ieder jaar net de eindjes aan elkaar wist te knopen. Het onderhoud blijft echter een probleem, ook in de toekomst. In april kocht de gemeente na een periode van vier jaar de kerk terug van de Stichting Beheer en Behoud Willibrordkerk Borger (SBBWB). Voornaamste reden: laatstgenoemde kon de energielasten niet meer bekostigen. Volgens Eggens liep dat bedrag op tot een schuld van 50.000 euro.

Orgel

Aan de kerk is voor tonnen verduurzaamd, maar de energierekening bleef een molensteen om de nek. Het komt mede door de voorwaarden die de gemeente koppelde aan de verkoop van de gemeente aan de stichting in 2016, stelt Eggens. ,,De temperatuur in de kerk mag nooit onder een bepaald niveau komen. Anders treden er beschadigingen op door luchtvochtigheid aan onder meer het orgel.”

Op 3 juni heeft hij een gesprek met de gemeente. ,,We zetten in op het schrappen van de energierekening en vragen om een bijdrage in de kosten voor het onderhoud. Op jaarbasis praat je dan gauw over een bedrag van 20.000 euro”, rekent hij voor. ,,Zonder die extra fondsen trekken we de stekker er uit. Want dan is het gewoon niet meer te doen.”

Voortekenen

De voortekenen lijken echter niet gunstig. ,,De gemeente zegt al over weinig financiële mogelijkheden te beschikken. Maar Vanslag kun je beschouwen als het culturele hart van Borger, die ruim 50.000 bezoekers tijdens haar bestaan heeft getrokken. Dat staat nu allemaal op het spel.”

Wethouder Niek Wind laat desgevraagd weten niet vooruit te willen lopen op zaken. ,,Dat gesprek zijn we aan het voorbereiden. We gaan samen met Vanslag bekijken hoe we hier handen en voeten aan gaan geven.” Of en in welke mate de gemeente de portemonnee trekt, blijft nog even de vraag. ,,Het is geen geheim dat gemeenten in Nederland er niet goed voor staan. Daar komt ook nog een coronacrisis bij. Dus we moeten heel zorgvuldig kijken naar elke cent die we gaan uitgeven.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe