Bij het failliete Recreatiepark Anloo aan de Bosweg in Anloo was sprake van onbehoorlijk bestuur. De boekhouding was niet op orde.

Dat blijkt uit het derde faillissementsverslag dat curator Jan Pieter Dijstelberge deze week heeft gedeponeerd. Volgens de curator van Dijstelberge & Omta advocaten uit Groningen voldeed Broekema’s Camping Service niet aan de boekhoudplicht. Jaarrekeningen werden sowieso te laat gedeponeerd.

‘Onvolkomenheden in administratie’

Uit het verslag blijkt dat, naast het onderzoek van de curator naar de rechtmatigheid van zaken op de veelbesproken camping, ook de Belastingdienst een onderzoek is begonnen naar de handel en wandel. Daaruit zou naar voren komen dat de ‘administratie onvolkomenheden bevat’. De fiscus heeft sowieso ook nog een vordering uitstaan van ruim 43.000 euro.

,,Nu de boekhouding niet op orde is en de jaarrekeningen te laat zijn gedeponeerd, is er sprake van onbehoorlijk bestuur”, schrijft Dijstelberge in het faillissementsverslag. Daaruit komt ook naar voren dat 28 schuldeisers ruim een miljoen euro claimen van de bestuurders van Broekema’s Camping Service.

Recreatiepark Anloo werd begin dit jaar door de rechtbank in Noord-Nederland failliet verklaard. De camping en de horeca (restaurant Woodz) vallen onder Broekema’s Camping Service bv.. Dijstelberge is voornemens om Woodz en de campinggrond in zijn geheel te laten veilen door BOG Auctions uit Amersfoort. ,,Ik hoop dat binnen afzienbare tijd de veiling kan worden geregeld.”

De inventaris van restaurant Woodz en al het rijdend materieel is wel geveild door BVA Auctions. De restaurant-inventaris heeft ruim 32.500 euro opgeleverd.

Dijstelberge stelt dat de administratie en boekhouding niet op orde waren, maar dat er geen sprake was van het zogeheten paulianeus handelen door de bestuurder. ,,Dat zijn twee verschillende entiteiten. De bestuurder van de camping is ook al zeven jaar persoonlijk failliet, dus geld verhalen op hem is niet aan de orde.” Bij paulianeus handelen probeert een bestuurder van een bv - vlak voor faillissement - bijvoorbeeld nog zaken te verkopen om er zelf beter van te worden. Daarmee worden schuldeisers eigenlijk benadeeld.

Dijstelberge denkt nog maximaal een half jaar nodig te zijn om het faillissement van de camping aan de Bosweg af te wikkelen. Sec hoeft hij alleen nog ‘maar’, zo bevestigt hij, het terrein te verkopen.

Brand elektriciteitshuisje

De camping kwam eind januari in het nieuws nadat, na een brand in een elektriciteitskast, de gemeente Aa en Hunze besloot om de stroom op het terrein af te sluiten. Ook het water en de riolering werden enkele weken later afgesloten. Terwijl er nog tientallen mensen verbleven.

De elektriciteitsvoorziening op de camping werd jarenlang verwaarloosd, bleek onlangs uit door DvhN opgevraagde documenten. De gemeente Aa en Hunze was al zeker sinds 2013 op de hoogte van een levensgevaarlijke situatie, maar greep amper of niet in.

Het afsluiten van de stroom en het water zorgden voor veel onrust onder de tientallen bewoners van het campingterrein, waarvan een deel daar ook nog permanent woonde. Volgens de gemeente was er sprake van een illegale situatie en handhaving noodzakelijk. De bewoners claimden dat het werd gedoogd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe