D-Day voor Drentse (en Stadskanaalster) ziekenhuizen

De toekomst van de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen, Stadskanaal en Assen wordt maandag duidelijker na een rapport van een ‘kernteam’.

Vooral de drie ziekenhuizen van de Treant Zorggroep lijden al enkele jaren onder krapte aan personeel, slechte financiële resultaten en een -voor Nederlandse begrippen- matige zorgkwaliteit. Om dat te keren wil het kernteam waarschijnlijk de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal afbouwen tot dagklinieken en de spoedeisende 24-uurshulp en complexe operaties concentreren in Assen en Emmen.

Dat valt tenminste op te maken uit de gesprekken die het kernteam onder regie van de zorgverzekeraar Zilveren Kruis de afgelopen maanden heeft gevoerd met betrokken zorgbestuurders. In dat kernteam zitten naast Zilveren Kruis ook zorgverzekeraar Menzis, de ziekenhuisorganisaties Treant, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Huisartsenzorg Drenthe. Ze zijn met een gezamenlijk plan gekomen dat maandag 11 februari (vandaag) wordt gepresenteerd.

Antwoord op groeiende tekorten

De afgelopen weken lekte al uit dat door de onderzoekers aan diverse partijen is gevraagd of sluiting van de spoedeisende hulp-afdelingen in Hoogeveen en Stadskanaal een optie zou zijn. Dat zou passen in het beleid van de zorgverzekeraars en zou een antwoord kunnen zijn op de groeiende tekorten aan gespecialiseerd zorgpersoneel. De ziekenhuizen Bethesda en Refaja zouden daardoor wel verder uitgekleed worden, want ze hebben vorig jaar ook al de afdelingen verloskunde moeten sluiten.

Het plan van de vorige bestuurder van de Treant Zorggroep voor een nieuwe kliniek ergens op een centrale plek in Drenthe, een zogenoemd interventiecentrum, lijkt niet haalbaar. Er is niet genoeg geld voor en de huidige ziekenhuizen in Emmen en Assen zijn prima in staat de acute zorg en complexere operaties te doen. Een operatiekliniek had een aantrekkelijkere werkomgeving voor medisch specialisten kunnen zijn. Maar een nieuw ziekenhuis zou ook voor veel onrust in de regio zorgen.

Huisartsenzorg

Een ander onderdeel van het zorgplan is de huisartsenzorg. Het idee is dat meer kleine ingrepen en spreekuren van medisch specialisten in huisartsenpraktijken gedaan worden. Het is nog de vraag of het kernteam hier wel plannen voor heeft. Want tegelijk is er in delen van Drenthe en het aanpalende gebied in Groningen een tekort aan huisartsen.

Het toekomstplan wordt eerst gepresenteerd aan medewerkers van de ziekenhuizen en aan de bestuurders van de betrokken gemeenten en de provincie. Daarna wordt het openbaar gemaakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.