D66 Drenthe zet verkiezingsstrijd in

Met de openbare verkiezing van de lijsttrekker neemt D66 een voorschot op de verkiezing voor de Provinciale Statenverkiezingten in mei.

Anry Kleine Deters, Bob Bergsma en Jurr van Dalen hebben zich kandidaat gesteld. Anders dan bij andere partijen, bepalen de Drentse D66-leden via internet wie de winnaar wordt.

Marianne van der Tol vindt het na twee keer mooi geweest

De huidige fractievoorzitter Marianne van der Tol heeft bedankt voor de eer. ,,Ik ben twee keer lijsttrekker geweest, het is best heel vermoeiend. Ik heb ook nog een zware baan en ik ben 63.’’ Na de zomer beslist Van der Tol of ze zich nog kandidaat stelt als ‘gewoon’ Statenlid.

Anry was wethouder in drie gemeenten

Kleine Deters (59) was tot voor kort wethouder in Assen, ze volgde in de vorige raadsperiode tussentijds Maurice Hoogeveen op, die een andere baan kreeg. Daarvoor was ze wethouder in Westerveld en Emmen.

Bergsma (53) was fractieleider in Assen. Hij verklaarde voor de verkiezingen dat hij het na acht jaar welletjes vond en metaalmoeheid wilde voorkomen. Jurr van Dalen (63) is sinds 2011 lid van Provinciale Staten en directeur van de stichting Weerribben-Wieden.

De leden van D66 hebben tot 11 juli de tijd om hun stem uit te brengen. Zondag 15 juli maakt de partij de winnaar bekend.

Cees Bijl staat al op het schild

De voorbereidingen zijn ook bij andere partijen in volle gang. De PvdA heeft Cees Bijl, gedeputeerde en voormalig burgemeester van Emmen, al als lijsttrekker op het schild gehesen. Ook de lijsttrekker van de PVV is bekend: dit is de huidige fractievoorzitter Nico Uppelschoten. De PVV heeft geen leden. ,,Bij ons beslist de fractie wie voorzitter en lijsttrekker wordt’’, zegt Uppelschoten.

Bij het CDA is de procedure in volle gang. De eerste gesprekken zijn gevoerd. Maar anders dan bij D66 gaat de procedure in vertrouwelijkheid.

Andere partijen hakken na de zomer de knoop door

Bij de VVD staat de verkiezing voor het lijsttrekkerschap na de zomer op het programma. Gedeputeerde Henk Brink trok de kar in 2015 en lijkt er wel zin in te hebben dit nog een keer te doen. Bij de ChristenUnie en GroenLinks geldt hetzelfde verhaal. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra, lijsttrekker in 2014, heeft nog enkele maanden de tijd om te bedenken of hij zich kandidaat wil stellen bij de CU. Ook bij GroenLinks wordt na de zomer duidelijk of die partij weer in zee gaat met de 30-jarige Hans Kuipers.

Verkiezingen met landelijke impact

De Statenverkiezingen zelf zijn op woensdag 20 maart volgend jaar. Die zijn ook landelijk van groot belang, want de Statenleden kiezen de Eerste Kamer en het is spannend of de regeringspartijen daar een meerderheid behouden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.