D66 hekelt besloten discussie Beilen-Oost

De gemeenteraad van Midden-Drenthe heeft gepraat over bouwen in Beilen-Oost. Maar zonder D66, vanwege het besloten karakter van de bijeenkomst.

De raadsleden waren uitgenodigd om te discussiëren over de spelregels voor het bouwen in de nieuwe woonwijk die aan de overkant van de spoorlijn verrijst. Het staat al vast dat het een bijzondere wijk wordt waar duurzaamheid uitgangspunt is. De spelregels voor die wijk worden ook heel anders dan anders. Zelfs wegen en riolering moeten worden aangelegd door toekomstige bouwers. De spelregels zijn in ontwerp klaar en worden volgende maand officieel in openbaarheid besproken door de gemeenteraad.

Volgens D66-raadslid Andre Westerdijk was die openbaarheid ook voor deze discussie geen enkel probleem. Er was in zijn ogen geen enkele gegronde reden om er een besloten bijeenkomst van te maken, zodat het riekt naar achterkamertjespolitiek. Volgens burgemeester en wethouders ging het om een informatieve bijeenkomst, waar raadsleden zich alvast konden verdiepen hoe de nu gedachte spelregels werken. Er was ook geen sprake van enige besluitvorming en geheim was het ook niet, zo onderstreept het college.

D66 vindt transparant bestuur van groot belang. In een eigen fractievergadering zijn al wel de uitgangspunten gevormd hoe Beilen-Oost er over een jaar of vijftien uit zou moeten zien. Zo wil D66 dat er welstandsvrij gebouwd kan worden, zodat er ook ‘tiny houses’ en andere afwijkende huizen mogelijk zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.