D66 valt in Zuidlaren met de neus in de boter

Bij een rondje door Drenthe en Groningen kun je Zuidlaren niet overslaan. De verkiezingskaravaan van D66 streek maandag kort neer in het dorp.

De bitterballen van lokaal lijsttrekker Pepijn Vemer zijn al een beetje afgekoeld wanneer de bus met D66-prominenten de Brink komt oprijden.De bus is, na een eerder bezoek aan Assen, eerst neergestreken in Tynaarlo. De naamsverwarring slaat toe doordat er weinig noordelijke prominenten aan boord zijn.

Overdrachtsakte

De democraten kunnen geen beter moment kiezen voor een bezoek aan Zuidlaren dan deze maandag. Even verderop wappert wethouder Nina Hofstra (VVD) trots met de overdrachtsakte van het terrein van de Prins Bernhardhoeve. Het terrein is nu eigendom van de gemeente, die heeft nu de touwtjes in handen.

De meegereisde D66-staatssecretaris Menno Snel (Financiën) luistert belangstellend naar Vemers uitleg over het terrein. De besluitvorming neemt al tien jaar in beslag, maar Vemer vindt toch dat Hofstra hiermee nu wat hard van stapel loopt.

Denkrichting

,,Ze heeft een denkrichting gepresenteerd om hier drie supermarkten te bouwen. Ik wil eerst weten wat de inwoners willen. Ik hoor andere ideeën. Bijvoorbeeld het park in zijn oude luister herstellen.’’

Poeh, poeh, drie supermarkten knikken Vemers gasten. Ze willen weten of Hofstra haar plan getoetst heeft aan ,,de duurzame ontwikkelingsladder, nee de ladder voor duurzame verstedelijking’’, wat inhoudt dat je niet voor de leegstand moet bouwen. Vemer: ,,Ik geloof niet dat die toets al is uitgevoerd.’’

Waarschuwing

Het gezelschap wil het terrein oplopen, de hekken zijn net weg, maar de PvdA heeft ’s ochtends gewaarschuwd dat het terrein vol vol verraderlijke gaten zit.

Dus wordt het een rondje door het dorp. Het is maandag, het is niet druk bij de winkels. De meeste voorbijgangers nemen de D66-folders welwillend in ontvangst. Een wat ouder echtpaar is zelfs verontwaardigd dat ze nog niets van de politici heeft gehoord. ,,We denken aan het milieu’’, zegt Vemer. ,,We beginnen niet te vroeg met folderen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.