D66 wil onderste steen boven bij Drents miljoenendebacle

Hoe kan het dat de Drentse poging uit te groeien tot het Silicon Valley van Europa voor de provincie uitliep op een miljoenenstrop? Dat wil de Drentse D66-fractie weten van Gedeputeerde Staten.

Tientallen miljoenen euro’s investeerden de provincie Drenthe en de gemeente Assen sinds 2006 in Sensor Universe, Sensor City en INCAS³. Tien jaar later was het geld op. Successen waren er nauwelijks. Sensor Universe werd opgeheven wegens wanprestaties, Sensor City en INCAS³ gingen failliet.

Uit een reconstructie van Dagblad van het Noorden blijkt dat de provincie Drenthe en de gemeente Assen hooguit een schijntje van miljoeneninvesteringen terug hoeven te verwachten.

Lees hier de reconstructie van Dagblad van het Noorden.

Belastinggeld

De Drentse D66-fractie wil van Gedeputeerde Staten weten hoeveel geld in de sensorprojecten is gestoken en waar dat geld precies aan is besteed.

„Er is bijzonder veel belastinggeld in deze zaken geïnvesteerd en er komt niets voor terug”, schrijft fractievoorzitter Marianne van der Tol. „Daar moet het college duidelijkheid over geven.”

Octrooien en patenten in Canada

Van der Tol wil onder meer van het college van GS weten waarom de provincie niet meer profiteert van de octrooien en patenten die onderzoeksinstituut INCAS³ in Assen ontwikkelde. De fractievoorzitter verbaast zich erover dat de voormalig directeur van het Asser instituut nu in Canada furore lijkt te maken met de Drentse vindingen.

D66 vraagt het provinciebestuur welke stappen worden overwogen om het geïnvesteerde geld terug te vorderen. Ook wil de fractie weten of bij het opstellen van de contracten ook buiten de eigen organisatie om advies is gevraagd en wat daar dan eventueel mee is gedaan.

Assen niet op de kaart

Dat de oud-directeur namens INCAS³ deelnam aan een handelsmissie aan Canada en daarbij Drenthe letterlijk en figuurlijk niet op de kaart zette, verbaast D66 ook, net als dat een ambtenaar tegen de wens van de gedeputeerde in een onderzoek naar het sensorcluster uitbesteedde aan een kennis.

„Contractafspraken die niet waterdicht zijn, een ambtenaar die zijn eigen plan trekt en een met Drents geld opgezet bedrijf dat nu grote winsten behaalt in Canada”, concludeert Van der Tol. „Een onacceptabel situatie.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.