DHV-prijs: Kano van Pesse, Water in Assen of Hoogeveense winkels

De jury van de prestigieuze DHV-prijs heeft drie lokale geschiedenisprojecten genomineerd. De winnaar wordt 15 maart bekend gemaakt. Voor de publieksprijs kan iedereen meestemmen.

De jury heeft uit de inzendingen twee historische projecten uit Hoogeveen en een uit Assen uit 2017 voorgedragen. Een van de drie krijgt voor de prijs van 1000 euro en eeuwige roem. Dat zijn tegelijk de genomineerden voor de publieksprijs.

Maak je eigen boek

Kees en Marieke Opmeer zijn als schrijver en illustrator al vijf jaar druk met het stimuleren van de Drentse geschiedenis op basisscholen met hun project ‘Maak je eigen boek’. Leerlingen maken daarbij zelf een boek over een interessant onderwerp en afgelopen jaar hebben 400 basisschoolleerlingen uit de gemeente Hoogeveen gewerkt aan het boek ‘De kano van Pesse’. Dit oudste vaartuig ter wereld wordt tentoongesteld in het Drents Museum. De fantasie van de schooljeugd is in goede banen geleid door (toen nog) provinciaal archeoloog Wijnand van der Sanden, zodat het resultaat historisch verantwoord bleef. De manier waarop de schooljeugd met de geschiedenis aan de slag is geweest wordt door de jury geroemd om het effect dat kinderen op jonge leeftijd zich spelenderwijs verdiepen in de Drentse geschiedenis en dat hun ouders daar automatisch ook genoeg van mee krijgen. De jeugd wordt tegelijk aangezet tot samenwerken en lezen, omdat ze hebben gewerkt aan een echt boek. Het is gepresenteerd in een afgeladen theater De Tamboer.

‘Waarom zijn ze gestopt?’

Exemplarisch voor elk ander regionaal centrum is de andere nominatie uit Hoogeveen: het boek ‘Hoe de middenstand verdween uit Hoogeveen’. Schrijver Henk van Triest (85) heeft zich volgens de jury fraai vormgegeven en lezenswaardig boek verdiept in het verhaal van twintig Hoogeveense middenstandsfamilies. Het boek blik terug op de periode van 1930 tot 1980, waarin de verhoudingen in het winkelbestand in alle winkelcentra danig veranderden. Hoe dat gebeurde wordt duidelijk uit de wederwaardigheden van de lokale middenstanders. Van Triest komt zelf uit de levensmiddelenbranche. Over het idee voor zijn jongste werk (zijn achtste) vertelt hij: „In 2003 kwam ik in Hoogeveen te wonen. Wij komen uit Dwingeloo. Wanneer wij door de Hoofdstraat liepen en ons de vroegere winkeliers herinnerden, vroegen we ons af: ‘waarom zijn ze gestopt, waar zijn ze gebleven en wat is er van hen geworden?” Het boek is verschenen als deel 15 van de serie Hoogeveense Historische Monografieën van de Historische Kring Hoogeveen. Alle 2850 leden van die vereniging hebben het boek gekregen.

Assen heeft meer met water dan je denkt

In Assen is vorig jaar volop aandacht besteed aan de heropening van Het Kanaal door koning Willem-Alexander. Omdat ook de Vaart weer bevaarbaar is gemaakt is weer zichtbaar hoe belangrijk het water is geweest voor de ontwikkeling van Assen. Het inspireerde enthousiaste vrijwilligers van de Asser Historische Vereniging tot een royaal project. ‘Het waterboek van Assen’ verscheen met een volgens de jury goed geschreven en rijkelijk geïllustreerde beschrijving van de rol van het water in Assen, van de eerste stroompjes waar de stad mede het ontstaan te danken heeft tot en met de laatste loodjes van het project Blauwe As. Historische informatie wordt gelardeerd met persoonlijke herinneringen. Het project omvatte verder onder meer een reizende foto-expositie, een informatiestand met minilezingen bij warenhuis Vanderveen en de plaatsing van informatiepanelen langs de weer bevaarbare route door de stad. Het project maakt duidelijk dat de Drentse hoofdstad niet alleen groot is geworden door ambtenaren en een kazerne.

Stemmen voor de publieksprijs

Op de website van de Drentse Historische Vereniging - www.drentsehistorischevereniging.nl - zijn de genomineerden te vinden en iedereen kan tot een dag voor de uitreiking een stem uitbrengen op een van de drie ‘toppers’. Vorig jaar won de Historische Vereniging Annen de prijs met een project rond Roelof Schuiling. Het boek van Koert Broersma over het Harry Cuby Muskee won de publieksprijs. Dat beleefde inmiddels een tweede druk. Het wordt de achttiende keer dat de historische vereniging de prijs uitreikt. Dat gebeurt tijdens een speciale radiouitzending van RTV Drenthe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.