DNA van verdachten op kleding vermoorde Koert Elders uit Gees

Drie mannen, van wie DNA is gevonden in de woning van Koert Elders (69) uit Gees, ontkennen dat ze verantwoordelijk zijn voor zijn dood.

Woensdag was de tweede zittingsdag tegen de vier mannen die verantwoordelijk zouden zijn voor de overval en de dood van recreatiebungalowverhuurder op 30 juni 2016. De gehele zitting stond in het teken van het DNA-onderzoek naar de zaak. Twee deskundigen van het Nederlandse Forensisch Instituut werden hierover door de rechtbank en de advocaten van de verdachten bevraagd.

Van drie van de vier verdachten zijn DNA-sporen aangetroffen op de plaats van het misdrijf. Twee van hen, Abdelhak B. (28) uit Amsterdam en de 27-jarige Belg Anouar K. (zonder vast adres), ontkennen dat zij in de woning in Gees zijn geweest.

Geweld

Alleen verdachte Yero V. (22) uit Antwerpen geeft toe dat hij bij de overval was. Zijn DNA is gevonden op een snoer en tape en een broek van Elders. Ook V. laat zeker niet het achterste van zijn tong zien. Hij wil niet zeggen wie de andere twee overvallers zijn. Ook lijkt hij - al dan niet terecht - zijn rol in het geheel te bagatelliseren. V. stelt dat hij niet betrokken was bij het geweld tegen Elders.

Het DNA van de ontkennende verdachte B. is in Gees gevonden op verschillende stukken tape, op een kussen en ook bij de benen van het slachtoffer. B. verklaarde dat hij ergens bij Zwolle op verzoek van de anderen tape in stukken heeft gescheurd, maar dat hij niet mee naar Gees is gegaan. Op een bebloed hemd van Elders zat DNA van de ontkennende medeverdachte K. Ook onder een nagel van het slachtoffer is DNA van K. gevonden.

Psoriasis

K. zegt dat er waarschijnlijk kleding van hem is gebruikt door de overvallers. Zijn advocaat zei dat hij lijdt aan de huidziekte psoriasis, waardoor zijn DNA mogelijk makkelijker verplaatsbaar zou zijn. De deskundigen van het NFI zeggen dat de alternatieve scenario’s van de verdachten zouden kunnen kloppen. Hoe waarschijnlijk ze zijn, is niet onderzocht.

Schadeclaim

Donderdag gaat het proces verder. Nabestaanden kunnen gebruikmaken van hun spreekrecht. Mogelijk komt ook de partner van Elders aan het woord. Zij overleefde de overval. Eerder is aangekondigd dat zij een schadevergoeding van ruim 1,1 miljoen euro wil van de verdachten. Die claim wordt vandaag toegelicht door haar advocaat. De planning is ook dat de officier van justitie gaat vertellen op basis van welk bewijs hij vindt dat de vier verdachten schuldig zijn en welke straf ze moeten krijgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.