Daar is ie weer: de wolf. Vijf vragen over een Duitse gast die steeds vaker opduikt

Op drie plekken in Drenthe zijn zondag en maandag dode schapen gevonden.

Wat is er aan de hand?

Waarschijnlijk heeft hier een wolf huisgehouden, al was het dier maandagmiddag nog niet gesignaleerd. Toch zou het bepaald niet de eerste keer zijn dat er een wolf door het Noorden doolt.

Hoe vaak zien wij hier wolven?

Vorige week dook een wolf op bij Barger-Compascuum. In augustus beet een wolf twee schapen dood in Nieuwe Statenzijl. Op 3 maart 2017 liet een wolf het leven op de A28 bij Veeningen. En in 2015 wandelde een wolf vanuit Zuidoost-Drenthe naar Foxhol.

Waar komen onze wolven vandaan?

Uit Duitsland, waar er circa 650 leven. Jonge wolven verlaten hun roedel en gaan op zoek naar een eigen leefgebied, waarbij ze honderden kilometers afleggen. Biologen noemen het een kwestie van tijd voordat de eerste wolven zich definitief bij ons vestigen.

Moeten wij de komst van de wolf vrezen?

Ja en nee. Van nature schuwt de wolf de mens, maar deze wolven zijn beschermd en vrezen ons niet. Het devies bij een confrontatie is simpel: houd afstand, voer de wolf niet, hol er niet achteraan, houd honden aan de lijn en loop rustig weg als de wolf te dichtbij komt.

Wat eet een wolf eigenlijk?

Vlees. Gemiddeld 3 tot 4 kilogram per dag. Wolven pakken bij voorkeur verzwakte beesten. Hoog op het menu staan hazen, reeën, konijnen en schapen. Gedupeerde schapenhouders in Drenthe kunnen hun schade claimen bij het Faunafonds van de provincie.

menu