Recreanten die de auto bij recreatieplassen ‘t Gasselterveld en ‘t Nije Hemelriek bij Gasselte willen parkeren zullen straks vooraf met de pin of creditcard zes euro moeten betalen.

Dat blijkt uit de plannen voor de gebiedsontwikkeling van ‘t Gasselterveld die donderdagavond worden besproken met de gemeenteraad van Aa en Hunze. In het hoogseizoen (1 april tot en met 30 september) moeten dagjesmensen zes euro per dag betalen of twee euro per uur. Wie een parkeerplek wil, moet die waarschijnlijk vooraf reserveren en betalen. Er zal ruimte zijn voor 1800 auto’s.

Files en parkeerproblemen

De afgelopen jaren was het van tijd tot tijd een chaos in de Drentse bossen bij Gasselte. De twee recreatieplassen in natuurgebied De Hondsrug zijn immens populair en zorgden geregeld voor files en parkeerproblemen. Er moesten dranghekken en parkeerwachten aan te pas komen om de toestroom in goede banen te leiden.

In een mail aan ondernemers stellen Staatsbosbeheer, de provincie Drenthe en de gemeente Aa en Hunze dat het betaald parkeren ‘in de loop van juni’ wordt ingevoerd. Ook zou er een locatie zijn gevonden die wordt gebruikt, bij extreme drukte, als nood-overloopparkeerterrein. Een parkeerticket voor dat terrein gaat vier euro per dag kosten, staat in de plannen. De bermen worden versperd zodat auto’s daar onmogelijk kunnen parkeren.

loading  

Inmiddels zijn er zestig bomen gekapt om 150 extra parkeerplaatsen in het natuurgebied te creëren. Vanaf 1 mei komt er een toilettenblok te staan. Er wordt onderzocht of er ook nog een ehbo-post moet komen bij de recreatieplassen.

Onrust over hotelplannen ‘De Hondsrug’

Een deel van de inwoners van het nabijgelegen dorp Gasselte is ongerust over de grootschalige ontwikkelingen bij ‘t Gasselterveld. Niet alleen verdwijnen er ter plaatse bomen voor extra parkeerplaatsen, ook de plannen van projectontwikkelaar Joost Mellies worden met enige vrees bekeken. Mellies is druk bezig met een luxe vakantieresort met hotel en zeventig vakantiewoningen nabij ‘t Gasselterveld.

De grootschaligheid baart veel inwoners uit de buurt zorgen, vertelt dorpsbewoonster Elien Nijland. ,,Er komen zo’n zeshonderd bedden in een drielaags hotel en ook nog 70 recreatiewoningen. De druk op het gebied is nu al zo groot. Het is echt buitenproportioneel.”

Volgens haar zijn de plannen voor resort & hotelaccommodatie ‘De Hondsrug’, langs de N34, in strijd met een beleidsvisie van de gemeente uit 2015. ,,In die visie gaat het over kleinschalige ontwikkelingen: een hotel met maximaal dertig bedden en 54 recreatiewoningen. Ook worden behoud van natuur en ecologie belangrijk gevonden. We zien nu heel andere dingen.”

Nijland zegt dat toerisme absoluut belangrijk is voor Aa en Hunze, maar dat de natuur flink lijdt en gaat lijden onder de ontwikkelingen, zoals extra parkeerplaatsen, een hotel en recreatiewoningen. ,,Die mensen gaan ook het gebied in en er ligt nu al veel troep in de bossen. In de zomer is het niet te doen om afval te rapen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe