Dakkapellen oude bieb Borger moeten eraf

Foto: Geert Job Sevink

De verbouwing van de oude bieb in Borger is in strijd met de regels. Struikelblok zijn de dakkapellen. Die leiden tot een groter volume en dat kan niet.

Dat concludeert de bestuursrechter. Zij verklaart het bezwaar van omwonenden gegrond en ze gaat ervan uit dat de (onafhankelijke) bezwarencommissie van de gemeente er net zo over denkt.

Vertraging

De verbouwing is op gezag van de rechter geschorst tot zes weken nadat die bezwarencommissie uitspraak heeft gedaan. Aangezien dat oordeel er waarschijnlijk pas eind deze zomer komt, loopt de transformatie van bibliotheek tot zorgboerderij voor autisten hiermee fikse vertraging op. Al met al een flinke streep door de rekening van zorginstantie Scilla Andante, te meer omdat de zes dakkapellen reeds zijn geplaatst.

Wethouder Freek Buijtelaar noemt de uitspraak verrassend. ,,Dakkapellen zijn normaal gesproken vergunningvrij. Maar hier is kennelijk toch sprake van een andere situatie vanwege die volumevergroting. Er moet nu een streep worden gehaald door die dakkapellen.” Vervangen door dakramen is nu de enige optie.”

Privacy

Eigenares Corneli Kerkhof wil inhoudelijk niet reageren. ,,Gesprekken zijn nog gaande. Tot er een oplossing is, wil ik er niks over zeggen.” Scilla Andante kocht het pand in 2016 van de gemeente Borger met de bedoeling de voormalige bibliotheek te verbouwen tot appartementencomplex voor maximaal elf autisten.

Omwonenden – de negen eigenaren wier tuin grenst aan het perceel van de oude bieb voorop – vinden dat de dakkapellen ernstig afbreuk doen aan hun privacy . Ondanks protesten van een groot aantal omwonenden zijn die inmiddels geplaatst. Volgens de bezwaarmakers is daarbij bovendien afgeweken van de bouwtekeningen waarvoor vergunning was aangevraagd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe