Daphne is niet de winnaar van The Voice maar heeft Havelte wel op de kaart gezet

In Havelte volgen ze met spanning Daphnes optreden. Foto: Gerrit Boer

De titel ‘The Voice of Holland’ ging gisteravond dan wel aan haar neus voorbij, voor haar dorpsgenoten is Daphne van Ditshuizen uit Havelte sowieso een winnaar.

In café ’t Knooppunt in Havelte wordt de finale van de talentenjacht vrijdagavond op groot scherm bekeken. Heel druk is het niet in de kroeg. Zo’n 15 mensen zien de begintune, later druppelen er nog een paar mensen binnen.

,,Vrijdagavond is gewoon geen kroegavond”, legt eigenaar Jan Pieter Nijenhuis uit. ,,Er is voetbal op tv, in het dorp zijn er allerlei sportactiviteiten en het weer zit vanavond ook niet echt mee. Maar Daphnes deelname aan The Voice leeft wel hoor. Er wordt genoeg over gepraat. Mensen kijken het denk ik liever thuis, met een wijntje op de bank.”

Dorpsgenoten

In het café zit een groepje meiden van in de twintig gezellig te kletsen. Of ze Daphne kennen? “Ja, we weten wie ze is, uit het dorp. Het is leuk dat ze meedoet.” De fans van de zangeres zitten volgens hen een tafeltje verderop.

Tegenover het scherm zitten acht meiden die Daphne kennen van school. ,,Ze was altijd al bezig met zingen. Ze heeft ook al eens meegedaan met een talentenjacht tijdens het dorpsfeest”, zegt een van hen. De vriendinnen hopen natuurlijk dat hun dorpsgenoot wint, maar erkennen dat de concurrentie sterk is vanavond. Wat ze in ieder geval hopen is dat Daphne een mooi optreden neerzet.

En dat doet ze. Loepzuiver zingt ze het nummer Gravity van Sara Bareilles. Ook haar onzekerheid lijkt naar de achtergrond te verdwijnen. Mogelijk omdat de aanpak van haar coach Ali B. heeft geholpen. Voorafgaand aan haar optreden mocht Daphne plaatsnemen in een legertank en eens lekker crossen langs de hunebedden, nabij haar woonplaats. ,,Dat voelde echt heel goed. Mijn doel is dan ook om een goed optreden neer te zetten, ik heb wel iets recht te trekken na de halve finale.”

Discussie

Vorige week ging haar optreden niet zo lekker, maar versloeg ze toch concurrente Sanne. Coach Anouk liet toen weten het niet eens te zijn met de uitslag: “Als je het volk laat stemmen, dan gebeuren dat soort dingen soms.” Dit leidde tot veel discussie op social media en Daphne besloot daarom al haar social media-apps te verwijderen. Zo kon ze zich focussen op de finale.

Ditmaal zijn de tweets dan ook lovend, vooral het duet met zangeres Davina Michelle levert positieve reacties op. In ’t Knooppunt zijn de Havelters ook onder de indruk. ,,Ze heeft het geweldig gedaan hoor. Ik heb al een paar keer op haar gestemd vanavond”, zegt Jan Pieter Nijenhuis, terwijl hij zijn telefoon laat zien. Een jongen aan de bar, Stan, laat eveneens weten dat hij gestemd heeft. ,,Ik ken haar niet persoonlijk, maar ze komt uit Havelte. Dat doe je dan gewoon. Ik hoop dat ze wint!”

Uitslag

Als de eerste stemmen zijn geteld, is het tijd om de tussenstand bekend te maken. Het is even stil in de kroeg en er klinkt hoopvol “DAPHNE!” vanuit de groep meiden bij het tv-scherm. Helaas. Daphne moet de talentenjacht – samen met deelneemster Emma – verlaten. Teleurstelling is er maar een fractie van een seconde. ,,Het geeft niet. Ze heeft hier heel veel van geleerd, dus ze kan hartstikke trots zijn. Er zijn al plannen dat Daphne straks wekelijks komt optreden bij ons in het café. Zij kan dan oefenen met haar band en de gasten hebben een mooie avond”, zegt Nijenhuis. “Voor ons heeft ze sowieso gewonnen. Ze heeft Havelte op de kaart gezet.”

menu