Hoe vind je de liefde, of een vriendschap, als je verstandelijk beperkt bent? Nou, daar zijn dus websites en organisaties voor. Zondag kwam een groep samen bij Brownies & Downies in Hoogeveen.

Nerveus zit Chantal (28) uit Assen aan tafel, in de Hoogeveense vestiging van Brownies & Downies. Op het programma, én de reden dat ze hier vandaag is, staat een ontmoetingsdag voor mensen met een verstandelijke beperking.

Doel is dat er vandaag vriendschappen worden gesloten, of zelfs liefdes opbloeien. Ze lacht. Er ís al een jongen met wie ze online kennis heeft gemaakt. Via de organisatie Vrienden voor het Leven, die deze dag organiseert.

'Hij zei dat hij zou komen, maar hij is er nog niet'

,,Spannend’’, zegt ze. ,,Hij zei dat hij zou komen, maar hij is er nog niet.” Ze appen de laatste tijd zeker elke dag wel even. Over gewone dingen. Of ze die dag nog iets leuks hebben gedaan, bijvoorbeeld.

Dan, op de valreep, komt hij binnen. Voor het eerst zien ze elkaar in het echt. Hij schudt haar hand en gaat zitten, aan de overkant van de tafel. Naast Chantal is geen plek. Ze lachen besmuikt naar elkaar. Is het niet leuker als hij naast haar komt zitten? ,,Nee, dat hoeft nog niet’’, zegt Chantal resoluut. Dan, nog een keer zachtjes: ,,Dit is wel spannend.’’

Chantal woont in een woonvorm en is sinds januari lid van Vrienden voor het Leven. Ze wil graag een relatie én vrienden en vriendinnen om gezellig dagjes weg te gaan. Toen ze dit zei tegen haar persoonlijk begeleider, kwam die met het idee haar in te schrijven bij Vrienden voor het Leven. Deze ontmoetingsclub is vijf jaar geleden opgezet door Dilys Derksen uit Kampen. Zij werkte destijds bij MEE IJsseloevers, die mensen met een beperking ondersteunt.

,,Ook mensen met een verstandelijke beperking hebben behoefte aan vriendschap en liefde’’, legt Derksen uit. ,,De datingsites voor hen kwamen in die tijd net op. MEE Drenthe was bijvoorbeeld begonnen met MEE Dating, voor Drenthe en omgeving.’’ Derksen besloot landelijk te gaan, zodat vriendschaps- en liefdezoekers niet beperkt worden door de grenzen van een instelling. En zodat ze vooral zélf op zoek kunnen gaan.

'Sommige begeleiders zijn huiverig; gelukkig gaat het taboe er langzamerhand wel wat af'

,,Ik vind het belangrijk dat zij de regie hebben. Sommige begeleiders zijn nog huiverig. Die vinden het eng als cliënten gaan afspreken en dan misschien wel -onbeschermde- seks hebben. Dat taboe gaat er nu langzamerhand gelukkig wel wat af. Het is beter goede voorlichting te geven dan de mensen van seks te weerhouden.’’

Om misbruik door ‘normaal begaafden’ te voorkomen, screent Derksen alle aspirant-leden. Inmiddels heeft haar stichting ongeveer tweehonderd leden, die zo’n 4 euro per maand betalen, en zijn er diverse stelletjes uit voortgekomen. Ze hoopt door te groeien naar duizend. ,,Dan hebben de leden meer keuze. En als dat gebeurt, kan het lidmaatschapsgeld ook omlaag.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe