De Asser TT Kermis: Als het maar over de kop gaat

De TT Kermis in Assen ging zaterdagmiddag open voor publiek. Op de eerste dag, de traditionele familiedag, liepen er vooral gezinnen en kinderen rond. Maar ook onder hen is alles wat draait en over de kop gaat gigantisch populair.

,,Oh, wauw'', reageert een meisje bij het zien van de katapult. Ze staat met een groepje vrienden toe te kijken hoe de attractie voor de officiële opening aan wordt uitgetest. Er lopen dan al heel wat jongeren af en aan op het vernieuwde kermisterrein. Het lijkt compacter en kleiner, maar het tegenovergestelde is waar, zo zegt organisator Anne Jan Dekker van de gemeente Assen. ,,De kermis is met zestig attracties juist groter dan voorheen. Eerdere edities hadden we er toch zo'n vijf of tien minder."

Het spookhuis. FOTO DVHN

Sproeiende pils

Terwijl er nog snel vuilniszakken in de prullenbakken worden gestopt en de attracties voor de laatste keren worden getest, verricht wethouder Ruud Wiersema de openingshandeling van de kermis. Al gaat dat niet zonder slag of stoot. Het is de bedoeling dat het tapkraantje in het houten vat met bier wordt geslagen, maar daarentegen sproeit de pils over de lachende wethouder heen.

Wethouder Wiersema wordt besproeid met pils. FOTO DVHN

Wiersema vertelt enthousiast over zijn eigen fascinatie voor de kermis. ,,Als kind was ik dat al en die fascinatie is er nog steeds." Het duurt dan ook niet lang voor de wethouder met zijn kleinzoon  diverse attracties heeft bezocht. Zijn eigen favoriet? De Booster. ,,Die is echt top. Vorig jaar ben ik er ook in geweest. Mijn schoenen vlogen bijna uit en als ik een kunstgebit had gehad, was ik die ook kwijt geweest. Ik vind het geweldig."

'Meest feestelijke week in Assen'

Met de officiële opening van de TT Kermis, is ook de TT-week weer van start gegaan. En dat doet hem goed. ,,Er gaan altijd veel voorbereidingen aan vooraf. Als het moment dan echt daar is, ben je tevreden dat alles weer gelukt is en de TT weer kan beginnen. Het is toch de meest feestelijke week die we in Assen hebben."

In de auto's. FOTO DVHN

Nieuwe ingang

Dit jaar heeft de kermis een nieuwe ingang. Bezoekers kunnen het Veemarktterrein niet langer betreden via het Abel Tasmanplein, maar via de nieuwe ingang aan de Paul Krugerstraat. En dat blijft de komende jaren zo, verzekert Wiersema.

Lekker spelen in het water. FOTO DVHN

De gemiddelde leeftijd van de bezoekers ligt zaterdagmiddag laag en veel attracties zijn nog grotendeels leeg. Zodra het één uur geweest is en de kermis echt open is, verzamelen de eerste kinderen zich voor de ingang van de Supermouse. De achtbaan is schijnbaar populair, want al snel staan er zo'n twintig kinderen in de rij te wachten. ,,Maar de Booster is toch echt onze favoriet. Daar gaan we hierna heen. We beginnen nu nog rustig aan", lichten Emma (11), Sil (10) en Robby (11) uit Assen hun keuze toe. ,,We willen ook nog in de Air One, want die gaat over de kop. Eigenlijk willen we alleen maar in attracties die over de kop gaan", lachen ze.

Een van de attracties. FOTO DVHN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.