Winkels zijn gesloten, de binnensteden leeg. De lockdown hakt er flink in bij ondernemers. Ook in Assen.

Op het Pomppleintje in Assen, midden in het centrum, klinkt vrolijke kerstmuziek uit de speaker. Niemand die het hoort, de straten zijn leeg deze woensdagmiddag. En dan is het nog marktdag ook.

Leeg warenhuis

Een enkeling steekt het Koopmansplein over en duwt vergeefs tegen de klapdeuren van Vanderveen. Maar nee, je komt het warenhuis niet in. Slechts enkele ‘essentiële winkels’ zijn open en te betreden via zijingangen.

„Ik wilde eigenlijk een spandoek op de gevel hangen, waarop staat dat je online bestellingen kunt doen”, zegt Rutger Hartog van de Bruna. „Maar er loopt geen hond langs, ik kan mijn geld beter anders besteden in deze moeilijke tijd.”

loading

Zijn zaak is slechts open voor mensen die een postpakket willen ophalen of verzenden. Postzegels mag hij meegeven, de mondkapjes in het bakje ernaast niet. En dat frustreert. „Waarom zouden we ook niet voor andere producten afhaalpunt mogen zijn? Dan zouden klanten vooraf een bestelling kunnen doen via mail of telefoon en dan leggen wij het hier klaar. Dan is er geen drukte, maar kunnen wij in ieder geval nog wat omzet draaien.”

‘Misschien moeten wij ook maar wasmiddelen gaan verkopen’

Terwijl Hartog boeken inpakt die de winkel zelf bezorgt, zijn veel collega-winkeliers in het gesloten warenhuis bezig met klusjes die op gewone dagen blijven liggen. „De timing van deze lockdown is dramatisch”, vindt Henk Westerhof van tassen- en kofferwinkel Duifhuizen. „Ik snap dat er wat gedaan moet worden, maar ik had deze maatregelen liever twee weken later gezien. Bovendien is het onduidelijk wie nu wel en wie niet open mag. Misschien moeten wij ook maar wasmiddelen gaan verkopen, net als de Hema.”

loading

De Hema in Assen is inderdaad nog open, maar Action houdt de hele woensdag de deuren dicht. Het maakt de binnenstad nóg minder aantrekkelijk, hoewel de visboer en poelier op de markt toch wel mensen trekken. Er zijn vandaag zelfs toeristen te spotten: Ingrid en Evert-Jan uit Amsterdam slenteren met hun twee jonge kinderen langs de donkere etalages in de Kruisstraat.

„We verblijven al een paar dagen op het Hof van Saksen”, leggen ze uit. „Toen kwam maandagavond ineens de lockdown. Op het park is alles dicht, inclusief het zwembad. Dus moeten we ons maar vermaken met fietsen. En even wandelen door de stad.”

‘Normaal de beste week van het jaar’

Mensen die ondanks alle maatregelen even langslopen zijn voor ondernemers als Alex Aalders goud waard. Bloemisten mogen tot kerst hun waren buiten uitstallen en verkopen. Maar storm loopt het niet, vertelt hij vanuit de deuropening van zijn winkel.

loading

„Af en toe loopt iemand langs om te kijken. Als mensen al iets kopen, is het iets kleins van een paar euro. Zonde, want mijn hele winkel staat vol kerstspullen en normaal is de week voor kerst de beste week van het jaar voor ons. Mijn personeel werkt dan over, nu zitten de meesten thuis.”

Aalders is vooral druk met online verkoop van bijvoorbeeld rouwboeketten. Kost zo’n kraam voor de pui dan niet meer dan het oplevert? „Op dit moment heeft het niet heel veel zin nee”, geeft hij toe. „Maar je hoopt toch dat het de komende dagen nog gaat lopen. En dan maar hopen dat iemand nog zo’n boompje van 100 euro meeneemt.”

loading

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus