De Boekenzoeker van Zuidwolde (Drenthe) maakt kinderen leesgek

Stella Leenders is de eerste en enige boekenzoeker van de wereld. Ze probeert basisschoolleerlingen aan het lezen te krijgen. In het Drentse Zuidwolde is dat gelukt.

Maar eigenlijk zouden alle basisscholen een boekenzoeker moeten aantrekken, meent Stella Leenders, die de functie van boekenzoeker bedacht en invult in Zuidwolde. Ze krijgt bijval van Jeannet Roos, directeur van het Zuidwoldeger kindcentrum Het Groene Hart. ,,Zij heeft alle kinderen aan het lezen gekregen’’, jubelt ze.

Boek als hoofddeksel

Niet alle kinderen op de basisschool zijn gemotiveerd om boeken te lezen. ,,Bij twee op de drie is het een probleem. Of ze zijn niet enthousiast’’, stelt oud-journalist Leenders, die drie jaar geleden als de boekenzoeker begon bij Het Groene Hart. Dat doet ze ludiek: verkleed en met een boek (Pinkeltje van Dick Laan) als hoofddeksel.

,,Zo heb je directe toegang tot de kinderen’’, zegt Leenders over haar opzichtige uitdossing. Ze bedacht dit typetje samen met de leescoördinator van het kindcentrum.

In groepjes

Elke week haalt de boekenzoeker kinderen in groepjes uit de klas naar de schoolbibliotheek, waar ze boeken mogen uitzoeken en weer mogen meenemen naar hun groep. Leenders helpt hen bij het uitkiezen van het juiste boek.

Vooral kleuters kunnen dat volgens haar nog niet zo goed. ,,Die laatste groep blijft vaak nog wat extra lang in de bibliotheek en dan ga ik ze voorlezen.’’

Overigens zoekt Leenders ook boeken uit voor leerkrachten of pedagogische medewerkers. Directeur Roos roemt vooral de kwaliteit van de boekenzoeker om kinderen en zelfs ouders enthousiast te maken voor het lezen van boeken.

'Boekenzoeker woont in de bieb'

Drie jaar geleden begon Leenders met het schrijven van een kinderboek, Arendsei. Om in contact te blijven met kinderen – haar eigen kroost had Het Groene Hart al lang verlaten – kwam ze nog regelmatig op de school. Zo kwam ze in contact met de leescoördinator die een beheerder zocht voor de schoolbibliotheek. ,,Daar werd te weinig gebruik van gemaakt en de school wilde het lezen promoten’’, zegt Leenders.

Ze voelde daar zelf wel wat voor. De boekenzoeker werd geboren en zij is inmiddels zo’n vertrouwde medewerker geworden dat sommige kleuters denken dat ze in de bibliotheek woont. Soms komen ook ouders mee naar de bibliotheek.

Onderwijsinnovatieprijs

De boekenzoeker heeft een aanstelling bij het kindcentrum voor elf uur. Aanvankelijk was dit negen uur, maar vorig jaar met kerst kreeg ze urenuitbreiding omdat ze de onderwijsinnovatieprijs won. Elk jaar geeft Leenders een les interpunctie in groep 8 en dezelfde groep begeleidt zij bij het schrijven van opstellen.

Ook is de boekenzoeker twee uur in de week op woensdagmiddag een opvallende verschijning in de openbare bibliotheken van Zuidwolde en De Wijk. En het is de bedoeling om de Boekenzoeker te introduceren op andere scholen in de gemeente De Wolden.

‘Ik heb mijn eigen beroep uitgevonden’

Haar initiatief – ,,ik heb mijn eigen beroep uitgevonden” – blijkt aan te slaan in haar woonplaats, maar ook daarbuiten is de boekenzoeker niet onopgemerkt gebleven.

Zo is Leenders gevraagd een presentatie te geven op een landelijk congres in Driebergen. Daar wordt op 14 mei de Makkelijk Lezen Dag gehouden, een congres voor leerkrachten, remedial teachers, leesconsulenten en logopedisten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.