De Boerhoorn moet een nieuw dorpshuisgedeelte en een nieuw gezondheidscentrum krijgen

Multifunctioneel Centrum De Boerhoorn in Rolde moet een nieuw dorpshuisgedeelte en een nieuw gezondheidscentrum krijgen. Het sportgedeelte moet blijven staan.

Dit toekomstscenario heeft de voorkeur van het college van B en W in Aa en Hunze.

Acht scenario’s

Met inbreng van een klankbordgroep en de raadscommissie zijn de afgelopen periode acht scenario’s uitgewerkt, waarin centrum De Boerhoorn kan blijven voortbestaan.

Al eerder werd duidelijk dat in elk geval het sportgedeelte van het complex moet worden gehandhaafd. Over de inrichting van het Multifunctionele Centrum (MFC) bestonden verschillende opvattingen: sloop het pand of breid het uit met een gezondheidscentrum.

Voorkeursscenario

In het voorkeursscenario dat het college nu heeft gekozen, wordt het pand volledig gesloopt en wordt een nieuw MFC gebouwd inclusief een nieuw gezondheidscentrum.

Dit scenario heeft de voorkeur omdat het volgens wethouder Henk Heijerman volop kansen biedt voor een beter gebruik. „De functies sport, ontmoeting, zorg en welzijn versterken elkaar en het dorpshuisgedeelte is flexibel in te delen, waardoor het nog beter aansluit op de wensen van de inwoners van Rolde”, zegt hij. „Dit heeft een positieve invloed op de exploitatie, zodat uitgaven en inkomsten beter in balans zijn.”

Lange discussie

Er wordt al lange tijd over de toekomst van De Boerhoorn gediscussieerd. De gemeente Aa en Hunze wil af van het jaarlijkse tekort op de dorpsaccommodatie, waar ze zelf voor opdraait.

In de toekomst moet het centrum adequaat worden beheerd, met inzet van dorpsbewoners. Voor de gemeente blijft dan alleen een coördinerende rol over. Ook moet het exploitatietekort worden verlaagd.

Definitief besluit

Tijdens een informerende commissievergadering op 9 maart zullen de acht scenario’s worden toegelicht. Op 13 april volgt een opiniërende vergadering, waarop 29 juni een definitief besluit wordt genomen in een raadsvergadering.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.