De Brink-Akker in Wijster is failliet verklaard

De Brink-Akker in Wijster, woonvorm voor beschermd wonen, is donderdag failliet verklaard door de rechtbank in Assen, zo heeft de rechtbank bevestigd.

Curator is advocaat Jeroen Reiziger, verbonden aan bureau Trip Advocaten in Assen.

Niemand aanwezig, niemand bereikbaar: bewoner overlijdt in zorginstelling Wijster (inspectie stelt onderzoek in)
Lees verder

De Brink-Akker ving mensen op met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problemen. Het verblijf van deze patiënten werd grotendeels gefinancierd op basis van de WMO door de gemeenten Tynaarlo, Noordenveld, Aa en Hunze, Midden-Drenthe en Assen.

Vertrouwen in instelling opgezegd

Grote problemen ontstonden toen de gemeenten het vertrouwen in de instelling opzegden. De bewoners zijn er in september weggehaald. De bewoners zijn bij andere zorginstellingen ondergebracht, een van hen is in De Brink-Akker blijven wonen.

,,Ik kan dit alles niet terugdraaien’’, verklaart curator Reiziger. ,,Dus het zal moeilijk worden de activiteiten van De Brink-Akker weer te starten.’’ Wellicht kan dit nog wel onder leiding van een andere exploitant of een instelling in de geestelijke gezondheidszorg, erkent Reiziger.

Reconstructie: Wanorde bij De Brink-Akker leidt tot het einde van de zorginstelling in Wijster
Lees verder

,,Ik heb vrijdag een gesprek met de directeur Saskia Ritsma over hoe de zaken er voor staan’’, verklaart Reiziger.

Onvoldoende gekwalificeerd

De Brink-Akker is in 1982 gestart door Nico en Corry Ritsma. Het paar had geen psychiatrische opleiding of werkervaring. De woonvorm ving mensen op die in de reguliere psychiatrie geen goede plek vonden. De Brink-Akker probeerde een huiselijke omgeving te bieden.

Dochter Saskia nam het bedrijf in 2009 over. Vooral na 2015, het jaar waarin de gemeenten meer verantwoordelijkheden kregen in het sociale domein, had het grote moeite om aan alle eisen te voldoen.

De gemeenten stelden na klachten en meldingen een onderzoek in, waardoor misstanden aan het licht kwamen. De Brink-Akker had op allerlei terreinen de zaken niet op orde.

Het personeel was onvoldoende gekwalificeerd, er was te weinig hulp en toezicht aanwezig. Ook vorderden de gemeenten geld terug voor dagbesteding omdat die activiteiten te weinig om het lijf hadden. De instelling kreeg drie maanden de tijd om orde op zaken te stellen maar slaagde daar niet in.

Burgemeester laat zorginstelling Brink-Akker in Wijster ontruimen
Lees verder
Veel kritiek op woonvorm De Brink-Akker. Maar directie belooft beterschap
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.