Latijns-Amerikaanse drugskartels gebruiken Spanje als basis voor het opleiden en onderbrengen van ‘koks’ voor crystalmeth-labs en cocaïnewasserijen. De Spaanssprekende drugscriminelen vallen er minder op en reizen vanuit daar naar Nederland en andere landen.

Latijns-Amerikaanse drugskartels gebruiken Spanje als basis voor het opleiden en onderbrengen van ’koks’ voor crystalmethlabs en cocaïnewasserijen. De Spaanssprekende drugscriminelen vallen er minder op en reizen vanuit daar naar Nederland en andere landen. Deze route en werkwijze blijkt uit stukken uit strafdossiers, recente rechtszaken en wordt bevestigd door de landelijke recherche.

Spanje is het land waar de cocaïne van het Medellínkartel van Pablo Escobar al eind jaren zeventig aan land werd gebracht. De rol van het land bij de doorvoer van coke is nog steeds eminent. Nederlandse criminele kopstukken als de Haagse Piet S. gebruiken het land, zo blijkt volgens justitie uit onderzoek, als springplank voor de doorvoer van cocaïne naar Nederland.

Crystalmethlab

Afgelopen week diende in Amsterdam een rechtszaak rond een crystalmethlab in Vroomshoop. De Mexicaans-Chileense organisatie die volgens justitie dit en nog enkele andere labs leidde in Nederland en België, zette de drugskok Raphael G. als laborant in. Hij zou in Spanje uit Mexico overgevlogen mannen hebben opgeleid tot drugskok. ’El Gordo’ oftewel ’De Vette’ inspecteerde volgens politie en OM ook productielocaties in ons land.

Ook opgepakte Colombiaanse verdachten die betrokken waren bij cocaïnewasserijen waarin coke wordt geproduceerd, gebruiken Spanje als uitvalsbasis. In een Spaans arrestatiebevel uit een onderzoek naar cokelabs die vorig jaar in Brabant werden ontdekt, staat haarfijn beschreven wat de werkwijze is van de Latijns-Amerikaanse drugskartels bij het opzetten van labs in Europa.

Topkwaliteit coke

Het gaat om een Colombiaans netwerk dat coke smokkelt naar Europa en hier labs opzet om de coke uit de goederen te halen waarin de drugs middels een chemisch proces zijn geïmpregneerd. In dit geval ging het om coke die was geïmpregneerd in kartonnen dozen waarin fruit of koffie zat.

Het netwerk, zo staat in het arrestatiebevel, stuurt ’chemici’ altijd vanuit Colombia naar Spanje waar ze door hun taal minder opvallen. Alleen de beste eigen chemici of ’koks’ slagen erin om topkwaliteit coke te maken. Na het verwerkingsproces worden de drugs meteen verdeeld door heel Europa. Dat gebeurt met eigen vrachtwagens waarin ’caletas’ zitten, oftewel geheime compartimenten.

loading

Drugskok als uitzendkracht

Andy Kraag, baas van de landelijke recherche, bevestigt dit beeld. „We zien dat deze Zuid-Amerikaanse criminelen via Spanje richting Nederland komen om te produceren in crystalmethlabs en cocaïnewasserijen. Spanje wordt als uitvalsbasis gebruikt om van daaruit vervolgens korte perioden als soort van uitzendkracht in Nederland ingezet te worden als kok.”

„Zuid-Amerikaanse criminelen maken misbruik van de historische en taalkundige relatie met Spanje om onder de radar te blijven. We werken daarom nauw samen met de Spaanse opsporingsdiensten om enerzijds Zuid-Amerikaanse criminelen, maar anderzijds ook om Nederlandse criminelen die zich schuilhouden in Spanje gezamenlijk aan te pakken. We maken daarbij uiteraard ook gebruik van de beschikbare berichten van Encrochat en SkyECC. Inmiddels lopen er diverse onderzoeken.”

Brabantse cokelabs

In het onderzoek naar de Brabantse cokelabs is de in Nederland opgepakte Wilmar M. (47) de ’chef-kok’. De drugs kwamen in zeecontainers via de haven van het Griekse Thessaloniki Europa binnen. M. en een tweede kok werden vanuit Spanje telkens ingevlogen voor het klaren van een klus in labs in andere landen, als Bulgarije en Nederland, om daarna weer terug te keren naar hun basis.

Door in vrachtwagens door Europa te reizen, bleven ze onder de radar. Corrupte contacten bij grensposten tussen Bulgarije en Griekenland zorgden dat ze ook hier ongeregistreerd de grens passeerden.

Waarom de Colombianen steeds actiever worden in ons land, staat beschreven in het rapport The cocaine Pipeline to Europe van het Europese onderzoekscollectief InSight Crime dat gespecialiseerd is in georganiseerde misdaad met een Latijns-Amerikaanse of Caribische achtergrond.

Nederland aantrekkelijk voor kartels

In het rapport staat dat de Colombiaanse cocaïnekartels zich meer en meer richten op Europa in plaats van de VS. De coke levert hier meer op en de markt is vrijer, omdat de Mexicaanse kartels te dominant zijn in de VS. Kraag bevestigt dit. Daarnaast is Nederland aantrekkelijk om logistieke redenen en vanwege de lagere straffen.

Kraag: „De afgelopen jaren zien we inderdaad de betrokkenheid van Colombiaanse criminelen toenemen binnen de drugscriminaliteit in Nederland. Nederlandse criminelen werken vaker samen met Colombianen. Nederland is een Europese toegangspoort voor cocaïne. De politie is uitermate alert op deze ontwikkeling en zeker ook op elk signaal van toenemende concurrentiestrijd. Die strijd gaat namelijk gepaard met geweld, waaronder liquidaties, moordpartijen en/of martelingen. We zitten er bovenop om dat te voorkomen in Nederland.”

Zelf smokkelen en verkopen

De Zuid-Amerikanen gooiden in het verleden vooral de coke in het bronland op een boot en kregen zo een paar duizend euro per kilo, maar nu pakken ze in sommige Europese landen wel 28.000 euro per kilo door de drugs zelf te smokkelen en hier te verkopen.

Kraag: „We krijgen steeds beter inzicht in de financiële handel en wandel van de drugsnetwerken, met welk geld mensen worden omgekocht of ze invloed kopen in de legale wereld. De brede aanpak is gericht op het verstoren en terugdringen van druggerelateerde criminaliteit. Om deze vorm van criminaliteit aan te pakken en criminele organisaties echt te ontwrichten, is het belangrijk om als één overheid op te trekken en criminelen van alle kanten aan te pakken: via strafrecht, bestuursrecht en fiscaal recht. Daarnaast loont een structurele samenwerking met andere nationale en internationale opsporingspartners.”

Meer en grotere labs

Afgelopen jaar ontmantelde de politie 108 laboratoria voor de productie van xtc en crystal meth. Dat zijn er 18 meer dan in 2019, een toename van 20 procent. In 2016 ging het nog om 61 labs. Ook het aantal cocaïnewasserijen dat wordt ontdekt, stijgt. In 2020 waren het er 20. In drie jaar tijd 53. Vóór 2018 werden er slechts enkele kleine per jaar opgerold.

Bij de grote meth- en cokelabs worden de laatste twee jaar vrijwel altijd Colombianen of Mexicanen aangetroffen. In het grootste cokelab tot nu toe, opgerold in Nijeveen in augustus, trof de politie 16 verdachten aan, waaronder 14 Colombianen. De labs worden volgens de landelijke recherche steeds groter en kunnen in een week voor vele miljoenen aan drugs fabriceren. In Arnhem bijvoorbeeld ontdekte de politie vorig jaar een methlab waar een voorraad meth lag met een waarde van zo’n vijtfig miljoen euro. Twee Colombianen werden in de afgelopen twee jaar geliquideerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe