De Drentse bevrijding herdacht

71 jaar geleden werd Drenthe bevrijd. Festiviteiten en herdenkingen gaan hand in hand. Wij zetten ze op een rijtje.

Poolse militairen

Het is dinsdag 71 jaar geleden dat Buinen door Poolse militairen is bevrijd. Een monument bij het viaduct aan de weg Buinen-Exloo herinnert aan het feit dat die bevrijding niet zonder slag of stoot is gegaan. De geallieerden hebben destijds in een paar dagen tijd heel Drenthe verlost van de Duitse bezetter.

De herdenkingsbijeenkomst vindt dinsdagavond plaats in Steakhouse El Zorro/Hotel Hartlief. Hieraan leveren ook kinderen van enkele basisscholen een bijdrage. Rond 19 uur start de stille tocht naar het monument.

Burgemeester Jan Seton legt samen met Henk Boezen (namens het Bevrijdingscomité) een krans bij het monument.

Jeugdappel

Een sfeerbeeld van het jeugdappel in Meppel in 2012.

Burgemeester Jan Westmaas en enkele leden van scouting Meppel staan woensdagochtend in het Rosarium van het Wilhelminapark stil bij de Tweede Wereldoorlog. Meppel werd bevrijd door de Canadese kapitein Bryan Upjohn en zijn troepen.

Het plaatselijke Comité 4&5Mei houdt sinds 2006 deze plechtigheid op de dag dat Meppel werd bevrijd: 13 april.

Heukersbosje

Schoolkinderen uit Zeijen en de burgemeester van Assen herdenken woensdagochtend de verzetsstrijders Bijlsma en Oosting.

De mannen werden bij dit bosje doodgeschoten door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Kinderen zullen gedichtjes voorlezen en de burgemeester houdt een toespraak.

Kranslegging

Jaarlijks wordt de bevrijding van Gieten gevierd en worden de gevallenen herdacht. Woensdag leggen de leerlingen van CDS De Marke daarom een krans bij het herdenkingsmonument op de Brink. Ook wordt een gedicht voorgelezen in het Drents en lezen een aantal leerlingen een zelfgeschreven gedicht voor.

CDS De Marke heeft het herdenkingsmonument een aantal jaren geleden geadopteerd op initiatief van de “Stichting Februari 1941”.

Zeven jonge amerikanen

Ieder jaar adopteren de leerlingen van de basisscholen in Vries het oorlogsmomument op de begraafplaats in Vries. Het monument herinnert aan zeven jonge Amerikanen die met hun bommenwerper boven Vries vlogen en door Duitsers werden neergehaald. De lichamen werden oorspronkelijk in Vries begraven, maar na de oorlog herbegraven in Margraten.

Woensdagmorgen herdenken leerlingen van groep 7 van CBS De Holtenhoek en OBS De Vijverstee het oorlogsmonument op de begraafplaats in Vries. Burgemeester Thijsen spreekt de leerlingen toe. Daarna leggen ze bloemen neer en dragen ze hun gedichten voor.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.