De Gaffel in Valthe krijgt een Michelinster (volgens harde reviewcijfers)

De voorspellingen over de chef-koks die komende maandag een Michelinster krijgen zijn in volle gang. Een databedrijf pakte het anders aan: met een analyse van 400.000 reviews. Daaruit blijkt dat restaurant De Gaffel in Valthe als enige restaurant in het Noorden een zeer goede kans maakt.

In hoeverre kunnen recensies van klanten voorspellen of een restaurant Michelin-waardig is? Een databedrijf gebruikte reviews van TheFork (voorheen IENS) om erachter te komen.

Om uit te vogelen welke zaken zich een nieuwe ster zullen aanmeten, baseren ze zich op de sentimenten die in recensies zijn verwoord. ,,We analyseerden 400.000 reviews’’, aldus Wouter van Gils van het databedrijf Cmotions. ,,Dat schoonden we eerst op en daarna keken we in de tekst naar verborgen onderwerpen en negatieve en positieve woorden die klanten gebruiken in hun recensie.”

De resultaten

De top 10 (in willekeurige volgorde), die uit de analyse rolde, ziet er als volgt uit:

  • Marque, Hoorn
  • De Portier, Nijmegen
  • De Gaffel, Valthe
  • Villa la Ruche, Voorburg
  • Hofstede Meerzigt, Zoetermeer
  • 6&24, Den Haag
  • DeliCees, Dordrecht 
  • Rue de la Plume, Alkmaar
  • De Ertepeller, Papendrecht
  • Bak, Amsterdam

Spannend, vindt Van Gils. ,,Maar data-analyses die we voor andere bedrijven maken (in onder andere de bank-, retail- en verzekeringssector, red.) , laten zo’n goede voorspellende waarde zien dat we er wel mee naar buiten durfden. We zitten in 87 procent van de gevallen goed.’’

Kanshebbers

Heel verrassend is de lijst niet. Zo wordt DeliCees van Cees Timmerman al jaren genoemd voor een ster. En 6&24 van Saskia de Kuijer en chef-kok Rik van de Laar zijn ook wel getipt als kanshebber – op termijn – voor een ster. Hofstede Meerzigt, Zoetermeer heeft al veel Michelinsterrenkoks over de vloer gehad om te koken, dus wellicht heeft dat geholpen.

De Marque is zo’n ster waard, zeggen recensenten al jaren. Ook De Portier in Nijmegen wordt vaker genoemd als kanshebber, maar kok Ruth Bisseling gelooft niet dat dat gaat gebeuren, meldde hij jaren geleden al.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.