De Gouden Pijl op zondag: een schot in de Emmer roos

Na veertig dinsdagen werd De Gouden Pijl voor het eerst op een zondag gehouden. En daar lijkt iedereen blij mee.

En zo hoort het natuurlijk ook. Een rondje om de kerk, dat doe je op de dag des Heren. Na meer dan veertig jaar ruilde de organisatie van het grootste Drentse wielerfeest de dinsdag in voor de zondag. Heeft bovendien als voordeel dat iedereen vrij is.

40.000 bezoekers in de middaguren

Geen wonder dus dat het gistermiddag op tijd druk wordt in het centrum van De Gouden Pijl. Dat was bij de laatste Gouden Pijlen wel eens anders. Maar in de middaguren al 40.000 bezoekers - daar zijn ze bij de organisatie terecht blij mee.

Tom Dumoulin slaat in de laatste ronde van 41ste Gouden Pijl toe (+video)
Lees verder

Dankzij een aantal nieuwe activiteiten is er ook op andere plekken dan het parcours genoeg te doen. Neem het Raadhuisplein, waar kinderen de hele middag op een mooi parcours door water en over hobbels met elkaar het wielergevecht aangaan.

Meisjes die met rooie koppen in het heetst van de strijd jongetjes achter zich laten - en niet zo zuinig ook. In Emmen wordt wielertalent geboren, zoveel is duidelijk.

Maar niet alleen het aanstormende talent krijgt een plek, ook de wielerveteraan. Zo kun je de meeste deelnemers aan de eerste Gouden Pijl-toertocht toch wel noemen. Zoals de bijna 50-jarige Coos ter Mors - inderdaad, de vroegere handballer van E&O. Daar staat hij aan de finish: sigaretje in de ene hand, biertje in de andere. ,,,Nou, eh, ja, dit is wel zo’n beetje het eerste waar ik dan naar verlang’’, zegt hij met een brede grijns op het gezicht.

Kijk terug: De Gouden Pijl van Emmen in foto's en video's
Lees verder

Een gemiddelde van 30 kilometer per uur

Mag ook wel na 112 kilometer fietsen, denkt Ter Mors met een blik op zijn fietsapp. Drie uur en drie kwartier hebben Coos en zijn vrienden erover gedaan. ,,Een gemiddelde van net boven de 30 kilometer, prima toch? Mooie route ook, langs Bargerveen, Weiteveen, noem maar op. Ja, volgend jaar ben ik weer van de partij!’’ Hij vindt het een geweldige toevoeging aan het programma, en met 375 deelnemers is er sowieso sprake van een prima start.

Van de veteranen naar de allerjongsten. De 7-jarige Larissa Joling uit Nieuw-Amsterdam neemt de dikkebandenrace wel heel letterlijk. Ze heeft verreweg de dikste banden om de velgen en haar trotse moeder aan de kant heeft daar wel een verklaring voor.

 Iets met gewicht en verende voorvorken, maar dan wordt het veel te technisch. ,,Ja sorry, ik mountainbike zelf heel veel’’ , zegt Elena Bardina, de Russische moeder van Larissa. En natuurlijk verwacht Elene dat haar dochter eerste gaat worden. Dat blijkt twee kilometer en een minuut of acht later iets te optimistisch.

Bierfest

Een fotograaf ziet een hoogzwangere vrouw bij de jurywagen en waarschuwt: ,,Die mag wel uitkijken. Als ze vanavond bij het startschot van de Pijl niet weg is begint ze spontaan aan haar weeën.’’ Hm. En dan te bedenken dat onder de beroepsmatig aanwezige mensen nog geen biertje is gedronken.

Op de eerste rang bij De Gouden Pijl.

Verderop in het centrum gaan de glazen inmiddels wél steeds makkelijker naar de mond. Bij het Bierfest am Marktplatz vergaat horen en zien je en is het vooral niet de bedoeling dat je met elkaar kunt praten. Dus drink je maar. En kijk je op je telefoon.

Tom Dumoulin haalt een ijsje

De vraag is of al die bezoekers de nieuwe opzet van De Gouden Pijl nog wel begrepen. Eerst een tijdrit, en daarna die klassementsrit, en telde die nu wel of niet mee voor het eindklassement? Ach, wat maakt het uit, het zijn niet de vragen des levens tenslotte.

Een blik in het vip-dorp leerde bovendien dat de renners zich er ook niet druk om maken. En al helemaal niet over hun voedingsregels. Tom Dumoulin die drie keer een enorme aardappel ophaalt en daarna in de rij staat voor een ijsje, van die dingen.

Maar eerlijk is eerlijk. De nummer van twee van de Tour de France heeft geen klagen. De vrouwen stonden op hun beurt vooral in de rij voor Tom Dumoulin.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.