Michael P. (links) en Admilson R.

De Hoogeveense moordbroer Admilson R. haalde al de gekste stunts uit in gevangenschap (en dat waren niet alleen vluchtpogingen)

Michael P. (links) en Admilson R.

De Hoogeveense moordbroer Admilson R. probeerde samen met de moordenaar van Anne Faber te ontsnappen uit de gevangenis in Vught. Het was niet zijn eerste vluchtpoging. Hij deed wel meer gekke dingen in gevangenschap.

Admilson zit een levenslange straf uit voor drie moorden die hij samen met zijn broer pleegde.

Vluchtpoging met veel geweld

In 2014, kort na zijn arrestatie, probeerde hij het ook al. Hij kwam met veel geweld nog gevaarlijk dicht bij de uitgang. Later, in de gevangenis in Veenhuizen, probeerde hij het weer.

Fascinerend was in 2015 zijn verzet toen hij naar de rechtbank moest komen voor de inhoudelijke zitting. Admilson draaide zich ingesmeerd met olie klem in de lattenbodem van zijn bed. Uiteindelijk lukte het de bewakers hem los te krijgen (en geboeid aan handen en voeten naar de rechtbank te brengen), maar het was een hels karwei.

In de rechtszaal probeerde hij zijn polsen door te snijden

En dan was er óók nog dat enge incident tijdens het hoger beroep. Ineens plopte er een scherp voorwerp - vermoedelijk een stukje scheermes - uit zijn mond waarmee hij zichzelf in de pols wilde snijden. Hij riep: ,,Jullie bepalen of ik levenslang krijg, maar ík bepaal hoe lang dat duurt.”

Er proberen wel meer zware jongens te ontsnappen

Admilson R. en zijn nieuwe vriend Michael P. zijn bepaald niet de enigen die met ontsnappingsplannen het nieuws haalden de laatste tijd. Begin januari probeerden Franse criminelen het levenslang gestrafte mocromaffia-kopstuk Omar L. uit de gevangenis in Zutphen te bevrijden, wat mislukte omdat de slijptol niet door een dikke sluisdeur kwam.

Niet lang daarna haalde wéér een zwaargewicht met levenslang aan de broek wegens ontsnappingsplannen het nieuws: Dino Soerel, veroordeeld voor diverse liquidaties. Ook nog vers in het geheugen ligt de spectaculaire poging in 2017 van Benaouf A. in Roermond, die met hulp van buiten en een helikopter probeerde uit te breken.

Stanley Hillis ontsnapte uit de Bijlmerbajes en schoof aan bij Sonja

Grote nieuwszaken, en toch komen ontsnappingspogingen nog weinig voor. Twee keer per jaar gemiddeld, de laatste tien jaar, al houdt de Dienst Justitiële Inrichtingen statistieken liever voor zich. ,,Vroeger gebeurde het tientallen keren per jaar’’, zegt emeritus hoogleraar penitentiair recht Constantijn Kelk, compleet met voorbeelden van doorgezaagde tralies en aan elkaar geknoopte lakens. ,,Toen kon dat, want toen had je al die technische vormen van beveiliging nog niet.”

De beroemdste uit die tijd was de Amsterdamse crimineel Stanley Hillis die in 1985 uit de Bijlmerbajes ontsnapte met touwen uit de gymzaal en zelfs bij Sonja Barend op tv aanschoof.

Het ging in die jaren zeker niet alleen om boeven die (levens)lang moesten zitten.

'Levenslang maakt moedeloos'

De drie ontsnappingszaken van dit jaar draaiden allemaal wél om levenslang gestraften: Omar L., Dino Soerel en Admilson R. En dat Michael P. met zijn 28 jaar cel en tbs ooit nog vrij komt, is ook onwaarschijnlijk. Dat juist deze mannen het proberen in een tijd dat ontsnappen uit de bajes schier onmogelijk is, verbaast advocaat Wim Anker - fel tegenstander van de straf levenslang - dan ook niet: ,,Zolang we een minister hebben die het uitzicht op gratie onmogelijk maakt, kan ik me voorstellen dat de moedeloosheid toeslaat.”

Nederland verleent geen gratie

Anker doelt op het feit dat Nederland al decennialang geen gratie meer verleent. In 2017 tikte het Europese Hof ons daarvoor op de vingers. Sindsdien bestaat gratie weer, op papier althans, en lijken rechters weer iets vaker levenslang op te leggen. De cijfers zijn echter te klein om ontsnappingszaken in verband te brengen met levenslange straffen.

Maar toch: vorig jaar legden de rechters zelfs vier keer in één maand levenslang op: aan Willem Holleeder en aan mocromaffiosi Naoufal F., Omar L. en Hicham M. En óók vorig jaar werden de straffen van Admilson R. en die van Dino Soerel bij de Hoge Raad definitief. Een jaar later zijn drie van die mannen betrokken bij ontsnappingszaken.

Niet verwonderlijk is het dat justitie sinds eind vorig jaar serieus rekening houdt met de volgende ontsnappingspoging van iemand die zeer waarschijnlijk levenslang vastzit: Ridouan Taghi.

menu