
Siny Raven nog één keer door 'haar' school in Weiteveen voordat oud-leerling Peter Niers de boel komt slopen
Siny Raven maakt de laatste tocht door 'haar' school. Naast haar Herman Fuhler, ontwikkelaar van het nieuwbouwplan. Foto: DvhN
Nooit werkte Siny Raven ergens anders dan op basisschool De Kienstobbe in Weiteveen. Maandag was ze erbij toen haar voormalige leerling Peter Niers begon met de sloop van het gebouw.
In gedachten ziet ze zichzelf nog rijden, op de bromfiets van Veenoord naar Weiteveen. Het was 1976 en Siny Raven had net haar diploma binnen van de pedagogische academie. Ze wilde graag aan het werk. In Weiteveen, op de protestants-christelijke lagere school, was een vacature.
Raven werd aangenomen. Pas in 2014 ging ze weg. Ze had geen keus. De school ging dicht vanwege te weinig leerlingen. Het gebouw bleef staan. Tot maandagochtend. Toen begon de sloop van het pand op de hoek Dordseweg/Zuidersloot.
loading
Vier nieuwe huizen die al zijn verkocht
Op de plek van de school komen vier woningen, twee vrijstaande en een twee-onder-een-kapper. Het is een project van Kuipers & Koers Bouw uit Emmen en Herman Fuhler, overbuurman en eigenaar van café Old Pub in Weiteveen. ,,Alle vier de huizen zijn al verkocht’’, zegt Jeroen Kuipers van het bouwbedrijf.
loading
Het dorp kan er prima mee uit de voeten. Niemand diende een bezwaarschrift in. ,,Dat snap ik goed’’, zegt de inmiddels 66-jarige Raven. ,,Het is goed dat hier iets nieuws wordt gebouwd. Daar knapt het dorp van op. Niemand heeft iets aan een leegstaande school. Het pand wordt al sinds 2014 nergens meer voor gebruikt.’’
loading
Bijna gesloten in de jaren negentig
De school werd in 1950 gebouwd en heette tot 1984 CVO-school, Christelijk Volks Onderwijs. Meester W. van den Bos legde de eerste steen. Soli Deo Gloria staat erop, Latijn voor Alleen aan God de eer. Het was na de opening van de katholieke lagere school in 1930 de tweede lagere school in het dorp. Een openbare lagere school is er nooit geweest.
De protestants-christelijke school bleef altijd de kleinste in het overwegend katholieke Weiteveen. In de jaren negentig leek de school te moeten sluiten vanwege een gebrek aan leerlingen, maar de komst van asielzoekers in het oude klooster bleek de redding. Veel kinderen van vluchtelingen gingen naar De Kienstobbe.
loading
Tegen de vlakte door een oud-leerling
Het bleek uitstel van executie. In 2014 dook de school onder het minimumaantal van 23 leerlingen. ,,Je zag het aankomen. Het was voor de kinderen ook niet goed om op zo’n kleinschalige manier nog langer door te gaan’’, blikt Raven terug. Ze zette in dat jaar ook maar meteen een punt achter haar loopbaan.
,,Ze was een goede en aardige juf, ik heb bij haar in de klas gezeten’’, zegt Peter Niers (44), eigenaar van het gelijknamige sloop- en grondverzetbedrijf. Hij was maandag bij zijn oude school om het pand tegen de vlakte te werken. ,,Wel bijzonder om dat te mogen doen. Ik heb hier natuurlijk ook mijn herinneringen liggen.’’
loading
Raven: ,,Toen ik hier in 2014 de deur achter mij dicht trok, dacht ik: binnen een paar weken liggen alle ramen eruit. Dat bleek gelukkig mee te vallen. Het pand is niet ten prooi gevallen aan vandalen.’’ Jeroen Kuipers en Herman Fuhler gaan ervan uit dat de vier te bouwen huizen op de plek van de school over ruim een jaar worden opgeleverd.