De Mussels tijdelijk dicht om scholieren veiliger te laten fietsen

Om tieners veiliger te laten fietsen tussen Dwingeloo en de middelbare scholen in Beilen wordt De Mussels tijdelijk afgesloten voor autoverkeer. Aan de Dwingelder kant, ter hoogte van Lheebroek, komen borden te staan. Tevens start de gemeente Westerveld nader onderzoek naar een definitieve oplossing voor de huidige onveiligheid van de fietsroute.

Hierover is de gemeenteraad van Westerveld het dinsdagavond uiteindelijk eens geworden. Daar gingen een amendement en diverse schorsingen aan vooraf. De afsluiting voor gemotoriseerd verkeer zal alleen ‘s ochtends gelden, als de jonge fietsers zich naar school begeven.

Al jaren maken de ouders van zo’n zeventig scholieren die dagelijks naar Beilen fietsen zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen. September vorig jaar werd een 15-jarige jongen geschept door een auto, waarbij hij zijn heup brak. De route wordt frequent gebruikt door sluipverkeer tussen Dwingeloo en de A28 richting Beilen/Assen. Veel auto’s rijden harder dan de toegestane 60 respectievelijk 80 kilometer per uur. Drie keer hield de gemeente een informatiebijeenkomst over de fietsroute. Ouders zowel als omwonenden hebben op deze avonden hartstochtelijk gepleit voor een vrijliggend fietspad. Wethouder Homme Geertsma vindt dat echter een veel te prijzige oplossing. De CDA-er heeft zelf voorkeur voor een landbouwsluis: een verhoging in het wegdek waar alleen nog landbouwverkeer over kan. Daar is de bevolking van Lheebroek weer mordicus tegen.

Al is een definitieve oplossing nog altijd buiten zicht, toch wist de gemeenteraad dinsdagavond de patstelling te doorbreken. Zowel Wil Kreike (Sterk Westerveld) als Jan Bloemerts (VVD) waarschuwde wel dat het tijdelijke verbod voor autoverkeer lastig te handhaven zal zijn. Eens temeer daar Midden-Drenthe duidelijk heeft gemaakt dat zij er niet over peinst aan haar kant van de fietsroute eveneens borden te plaatsen. ,,Dit riekt naar een schijnoplossing”, zei Kreike zelfs. De wethouder kreeg van de raad dan ook het verzoek mee te bekijken of een andere weg in de route, De Vennen, onaantrekkelijker kan worden gemaakt voor het sluipverkeer.

Over een jaar wil de raad van Geertsma horen hoe het tijdelijke verbod heeft uitgepakt en wat de beste definitieve aanpak is van de fietsroute. De provincie heeft al aangegeven mee te willen betalen aan een vrijliggend fietspad langs De Mussels. Dan nog is de gemeente Westerveld echter een half miljoen kwijt. Het in de commissie Fysiek domein geopperde idee om een fietspad aan te leggen langs de Beilervaart blijft ook in beeld, ook al is het weinig goedkoper dan een vrijliggend pad langs De Mussels. Met name Kreike drong er bij de wethouder op aan te onderzoeken of voor zo’n pad langs het water, mogelijk als schakel in een recreatieve fietsverbinding Meppel-Beilen, subsidies zijn binnen te halen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.