De Otterskooi in Dwarsgracht: Een onontdekt pareltje langs het water

Iedere dag eet DvhN een hapje mee op een terras aan de route van de Fiets4Daagse. Vandaag: café-restaurant De Otterskooi in Dwarsgracht.

De Meppeler route steekt de provinciegrens over en trekt langs het waterrijke gebied in Noord-Overijssel, rondom Giethoorn en Wanneperveen.

Gelijk hebben de routeplanners, het fraaie gebied wordt niet voor niets door hordes toeristen bezocht. De route komt pal langs café-restaurant De Otterskooi in het rustigere Dwarsgracht. Op een krijtbord staat: ‘Terras aan het water’. Een ideale stop voor dorstige en hongerige fietsers.

Mosterdsoep of broodje gezond?

Zou je denken. Het terras is voor de helft gevuld. ,,We hebben niet zoveel fietsers gehad”, zegt de ober die binnen een minuut na aankomst bij de tafel opduikt. Wat bestellen fietsers die wel de moeite nemen om te genieten van een heerlijk plekje in de schaduw aan de waterkant?

,,Mosterdsoep is populair. Maar ook het broodje gezond doet het goed”, zegt hij. Soep, leuk idee op een van de warmste dagen van het jaar, maar de keuze valt op het broodje gezond. En een ice tea. Die staat binnen dertig seconden op tafel.

Genieten tijdens het wachten

Het broodje laat zestien minuten op zich wachten. Maar wachten is op het terras van De Otterskooi geen straf. Er wordt Vlaams en Spaans gesproken aan de tafels, de internationale gasten brengen vakantiesfeer met zich mee. Het uitzicht is heerlijk rustgevend, sloebjes en fluisterbootjes trekken voor rietgedekte huisjes hun sporen in het water. Alle fietsers die niet gestopt zijn bij De Otterskooi hebben een pareltje langs de route gemist.

Het broodje is er een zoals je die verwacht: pistolet met sla, kipfilet, kaas, tomaat, komkommer, ei. Een klassieker zonder jeu. Aan te bevelen valt om snel toe te tasten, de kaas smelt al gauw met de huidige buitentemperaturen. Kort na de laatste hap vraagt de ober al of het gesmaakt heeft en of er nog wat te drinken moet komen. ,,Nee, de rekening graag.” Ook die is er binnen een minuut.

In het verleden wel druk tijdens Fiets4Daagse

Het heeft zo zijn voordelen dat niet de hele meute uit Meppel naar het terras is gekomen. Maar waarom het er zo weinig zijn? Eigenares Hillie Vos wil er niet teveel over kwijt, er is iets misgegaan in de communicatie. Het restaurant bleek niet op de hoogte te zijn van de route. ,,We zijn ook wel eens beleefpost geweest, toen konden mensen hier een stukje met de rondvaartboot mee. Toen zat het wel vol hier.”

Sterrenrecensie

 Sterrenrecensie
Drukte:


Sfeer:


Gerecht:Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.