De Sociale Huiskamer in Gasselternijveen 'houdt je van de straat' (+video)

De Sociale Huiskamer in ‘Nieveen’ is een dagopvang waar ouderen zonder indicatie terecht kunnen. Het maakte MFC De Spil Dorpshuis van het Jaar.

Normaal gesproken zitten ze binnen, de dames en heren van De Sociale Huiskamer in Gasselternijveen. Maar omdat het donderdag prachtig weer is, hebben de vrijwilligers de stoelen en tafels maar eens naar buiten gesleept.

Daar drinken de ‘Nieveners’ eerst een kopje koffie, eten ze een plakje Indische cake, waarop een fanatiek potje bingo volgt. Het is zomaar een ochtendje Sociale Huiskamer, een dagopvang voor ouderen met een lichte hulpbehoefte. „Tja, het houdt je van de straat, hè”, grapt Gerrit Wilms (84).

Dorpshuis van het Jaar

De Sociale Huiskamer is er nu ongeveer een jaar en dat gaat heel erg goed. Zo goed zelfs, dat De Huiskamer een van de redenen is dat Multifunctioneel Centrum (MFC) De Spil Dorpshuis van het Jaar is geworden.

Op dinsdag, woensdag en donderdag komen in totaal ongeveer dertig ouderen samen, in een speciaal voor hen ingerichte huiskamer in De Spil. Ze komen voor een goed gesprek, gezelligheid en leuke activiteiten. Zo wordt niet alleen gebingood, de ouderen zingen ook, of bewegen in de beweegtuin.

Een paar kookvrijwilligers zetten om stipt 12 uur een warme maaltijd klaar voor diegene die daar zin in heeft. Want dat is sowieso het uitgangspunt: je doet waar je zin in hebt in de Sociale Huiskamer.

Vrijwilligers

De opvang is een initiatief van een paar inwoners uit Gasselternijveen die veel vrijwilligerswerk in het dorp doen. Omdat Icare weg moest uit De Spil, simpelweg omdat hun activiteiten niet uit konden, besloten deze inwoners in de bres te springen voor de ouderen in hun dorp.

Daar kwam dit project uit, vertelt Piet Wolters, een van die vrijwilligers. De Huiskamer draaide de eerste maanden alleen op vrijwilligers, later kregen ze steun van de gemeente.

Bijzonder is dat ouderen zónder indicatie bij De Huiskamer terecht kunnen. Wel zijn er grenzen aan de mate van zorg, zegt Carla Yntema (52), medewerker van Impuls en de enige betaalde kracht die de ouderen begeleidt.

„Mensen die té veel zorg nodig hebben, kunnen wij niet helpen. De mensen die hier komen, wonen allemaal nog thuis. En dankzij deze opvang kunnen ze ook thuis blijven wonen.”

Lokale ouderen

De ouderen komen vrijwel allemaal uit Gasselternijveen, maar ook mensen uit de omliggende dorpen zijn hartelijk welkom. Sommige van hen komen zelfstandig naar het multifunctionele centrum. Dientje Siepel (86) bijvoorbeeld. In eerste instantie leek zo’n dagopvang haar maar niks.

„Ik houd helemaal niet van spelletjes”, vertelt ze. „Maar toen ik een advertentie in De Schakel zag, dacht ik: ‘ik trek de stoute schoenen aan’. En ik heb geen dag meer gemist!”

Anderen komen samen. Meneer Wilms komt bijvoorbeeld met zijn vrouw Jantje. Hun dochter helpt ook als vrijwilligster. „Mijn vrouw is aan het dementeren”, vertelt Wilms. „Ik doe het vooral voor haar. Ik kan ’t wel wachten, ja. En het is gezellig.”

Trotse wethouder

Wethouder Harry Dijkstra (CDA) van de gemeente Aa en Hunze is hartstikke trots op De Sociale Huiskamer, weet vrijwilliger Wolters. Het is niet alleen een goed project voor het welzijn van de ouderen, de gemeente bespaart er uiteindelijk zelfs geld mee.

„Als deze mensen naar een dagopvang willen dan moeten ze een indicatie aanvragen”, aldus Wolters. „Zo’n indicatie moet de gemeente uit de Wmo-pot betalen.”

menu