De Vrouwenmars van april 1945: verzetsstrijdsters liepen van Westerbork naar Grijpskerk

Na de Vrouwenmars en bevrijding in Visvliet werd Corrie Polderman door haar verloofde opgehaald. Foto: Drents Archief.

In april 1945 zat een groep van 116 vrouwelijke politieke gevangenen in kamp Westerbork. Zij waren gearresteerd vanwege vermeende verzetsactiviteiten. Met de bevrijding in zicht, werden deze vrouwen op een mars gestuurd. Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG), Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Drents Archief vertellen dit bijzondere verhaal van de bevrijding.

De 116 vrouwen vertrokken in de nacht van 11 op 12 april onder strenge bewaking via Assen richting Visvliet, bij Grijpskerk. Tijdens de tocht werd een aantal paarden met wagens geconfisqueerd en werden boerderijknechten gedwongen mee te gaan als begeleider. In Visvliet werden de vrouwen op 14 april bevrijd. De mars is door meerdere vrouwen uitvoerig beschreven, waardoor de route bijna volledig gereconstrueerd kon worden.

Expositie op vier locaties

Op vier locaties langs de route van Westerbork naar Visvliet wordt een expositie over de Vrouwenmars ingericht. Hier zijn in vitrines één of meerdere gevangenisoveralls te zien die de vrouwen moeste dragen, en is, naast algemene informatie over de Vrouwenmars, het persoonlijke verhaal van de draagster te lezen. De locaties zijn Herinneringscentrum Kamp Westerbork in Hooghalen, het Drents Archief in Assen, de Groninger Archieven in Groningen en verzorgingscentrum De Nieuwe Wierde in Grijpskerk. De exposities zijn te zien van 3 maart tot en met 28 augustus. De openingstijden zijn te vinden op de websites van de verschillende locaties.

Corrie Polderman

In het Drents Archief wordt het verhaal van Corrie Polderman (1921) uitgelicht en is haar overall te zien. Corrie was koerierster voor een verzetsgroep in Zwolle. In het voorjaar van 1945 werd zij opgepakt en naar kamp Westerbork gebracht. Daar moest Corrie haar kleren inleveren en kreeg ze een overall met nummer 89. De vrouwelijke verzetsstrijders werkten in de batterijensloperij, een ongezond en smerig karwei waarvan iedereen helemaal zwart werd. Na de Vrouwenmars en bevrijding in Visvliet, in april 1945, werd Corrie door haar verloofde opgehaald. Achterop zijn brommertje keerde ze terug naar Zwolle. Over haar bevrijding zei Corrie: ,,We waren geremd blij, maar ook heel verdrietig. We hadden veel vrienden uit het verzet verloren. Ik vond het eigenlijk vreemd dat iedereen zo uitzinnig was”.

Over de vrouwenmars is ook een podcast gemaakt. Meer informatie daarover is te vinden op deverhalenvangroningen.nl .

menu