De Wolden bespaart tonnen met betere inzameling van plastic en ander afval

Steeds minder PMD-afval uit gemeente De Wolden wordt afgekeurd. Daardoor bespaart de gemeente tonnen aan afvoerkosten.

Daarmee lijkt de noodkreet die wethouder Jan van ‘t Zand slaakte over de inzameling van plastic-, metaalverpakkingen en drankkartons effect te hebben. In april kondigde hij controles van PMD-containers aan en waarschuwde hij voor het feit dat de kosten voor het afvoeren van het afgekeurde afval op termijn doorberekend worden aan inwoners via het verhogen van de afvalstoffenheffing. In 2017 liepen de kosten op tot 150.000 euro.

Hoger percentage PMD-afval De Wolden goedgekeurd

,,Wij hebben uitvoerig gecommuniceerd dat het beter moest”, zegt Van ‘t Zand. ,,En dat lijkt effect te hebben. Het gaat nu de goede kant op. In het tweede kwartaal van 2018 werd bijvoorbeeld 251 ton afval ingezameld, waarvan 236 is goedgekeurd (94 procent). Dat is veel meer dan de 50 tot 60 procent die in 2017 werd goedgekeurd.”

Wethouder Jan van ‘t Zand: ‘Teveel stoorstoffen in ons afval’

Dat zorgt ervoor dat De Wolden flink bespaart op de kosten voor het afvoeren van afval. Afvalverwerker SUEZ controleert het binnengekomen PMD-afval dat gemeenten aanleveren. Plastic, drankkartons en blik kunnen worden gerecycled en leveren gemeenten geld op. ,,Maar in ons PMD-afval zaten teveel stoorstoffen, die zorgen voor afkeur”, legt Van ‘t Zand uit. ,,Daardoor kan het afval niet de markt voor grondstoffen op maar gaat het naar de verbranding in Beilen. Dat kost 55 euro per ton om af te voeren, terwijl we anders een paar euro per ton krijgen.”

Uit de kwaliteitscontrole van SUEZ blijkt dat er in De Wolden infuusmateriaal in de container wordt geloosd Van ‘t Zand: ,,Medisch materiaal mag absoluut niet in de PMD, sterker nog het mag ook niet bij het restafval. Wij zoeken nu bepaalde routes uit om te kijken waar dat gebeurd.”

Nog meer winst te behalen voor De Wolden

Ondanks de slechte score op PMD-afval is De Wolden op de goede weg qua afvalbeleid. ,,Afval scheiden doen wij in De Wolden heel goed, daarop scoren wij het beste van Drenthe. In 2017 zaten we qua afvalscheiding al boven de doelstelling voor 2020.”

Toch denkt Van ‘t Zand nog meer winst te kunnen boeken. ,,Dit najaar brengen wij ook nog een brochure uit met wat wel en niet bij het PMD mag. Met dit warme weer zijn het bijvoorbeeld vaak plastic bordjes en bekertjes van het barbecueën die bij het PMD belanden, dat mag ook niet.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.