De Wolden boert goed, maar blijft voorzichtig

In financieel opzicht gaat het steeds beter met de gemeente De Wolden, maar de voorgenomen bezuinigingen zijn niet van de baan.

Uit de zogeheten kadernota 2017, die het college van burgemeester en wethouders gisteren presenteerde, blijkt dat er volop wordt gewerkt aan de uitvoering van het collegeprogramma en dat de meerjarenraming tot en met 2020 sluitend is.

Van een uitbundige juichstemming is echter geen sprake. ,,Er moet nog altijd stevig worden gestuurd om de uitgaven en inkomsten in de hand te houden. En de bezuinigingen, die eerder zijn aangekondigd, zijn niet van de baan’’, aldus wethouder Jan van ‘t Zand (Gemeentebelangen).

Zo moet, volgens een besluit uit 2013, de bibliotheek 180.000 euro op jaarbasis inleveren. Dit heeft geheid gevolgen voor de bibliotheken in Zuidwolde, Ruinen, Ruinerwold en De Wijk. Afslanking en in het uiterste geval sluiting. Onlangs stelde de gemeenteraad dat er in elk geval ‘een voorziening’ in de vier dorpen moet blijven.

Hoewel de gemeente de stijgende lijn heeft te pakken en onlangs nog een overschot kon bijschrijven, is het niet zo dat voor de bieb even extra geld wordt uitgetrokken. ,,Als de gemeenteraad vindt dat er extra geld naar de bibliotheken moet, dan moet zij daar zelf financiële dekking voor zoeken’’, zegt burgemeester Roger de Groot resoluut.

De mogelijke vestiging van een asielzoekerscentrum in Echten vergt ook de nodige investeringen. Een deel van de voorwaarden, die de gemeente stelt, komt voor rekening van het COA. Ook de gemeente zal de portemonnee moeten trekken, bijvoorbeeld voor de aanleg van een fietspad. ,,Daar houden we nu al rekening mee’’, aldus Van ‘t Zand.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.