De Wolden stemt tegen vast contract Reestmonders

De gemeente De Wolden stemt morgen in het dagelijks bestuur van werkvoorzieningschap Reestmond tegen vaste contracten.

Jan Leijssenaar, voorzitter van de ondernemingsraad van Reestmond, is woedend. ,,De Wolden heeft ook inwoners bij Alescon. En bij dat werkvoorzieningschap heeft de wethouder wel voor vaste aanstellingen gestemd. Waarom bij Reestmond niet? Dat is niet te rijmen.’’

Participatiewet

Reestmond wordt gevormd door de gemeenten Meppel, Westerveld, Staphorst en De Wolden. De aflopende tijdelijke contracten van een groep van 72 werknemers houden de gemoederen al langer bezig. In het kader van de Participatiewet moeten deze mensen doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Een team van zeven zogeheten jobcoaches slaagt er maar niet in deze medewerkers bij ‘gewone’ werkgevers onder de pannen te krijgen.

Om te voorkomen dat de medewerkers zonder perspectief in de bijstand terechtkomen, willen Westerveld en Meppel deze mensen een vaste aanstelling bij Reestmond aanbieden. De gemeenteraden van Staphorst en De Wolden zijn tegen. Daarmee komt de stand op 2-2, want in het dagelijks bestuur telt elke stem even zwaar.

Onthouden van stemming

Raadsleden in Meppel en Westerveld hebben al geopperd dat wethouder Mirjam Pauwels van De Wolden zich morgen moet onthouden van stemming. De Wolden is namelijk niet alleen tegen de vaste contracten, maar onderzoekt ook de mogelijkheden uit Reestmond te stappen. Waarom nu zo’n belangrijke beslissing blokkeren, terwijl de kans groot is dat De Wolden straks niet meer van de partij is, klinkt het in Westerveld en Meppel.

Via een woordvoerster laat Pauwels weten zich niet van stemming te onthouden en zal stemmen in lijn met de boodschap van de gemeenteraad. En die is tegen vaste contracten. ,,We weten dat de kwestie erg gevoelig ligt en gaan onze verantwoordelijkheid niet uit de weg.’’ Of met die laatste opmerking de deur toch op een kier staat, kan de woordvoerster vooruitlopend op de vergadering niet zeggen.

Geen goed woord

Leijssenaar heeft geen goed woord over voor de gang van zaken. ,,In een brief die mevrouw Pauwels dit voorjaar aan de gemeenteraad van De Wolden schreef, staat de deur wel heel nadrukkelijk op een kier. Ze schrijft namelijk: ‘Mocht het zo zijn dat de stemmen op dit onderwerp staken, is er ook de mogelijkheid te zoeken naar een oplossing waarbij de wensen van andere Reestmond-deelnemers ingewilligd worden’. Waarom neemt ze haar verantwoordelijkheid dan niet, nu het zover is?’’, verzucht Leijssenaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.