De Wolden wordt dementievriendelijk

Gemeente De Wolden moet een dementievriendelijke gemeente worden. Zorgpartijen slaan de handen ineen.

,,Er heerst nog best een taboe op dementie en vergeetachtigheid. Wij willen mensen er meer bekend mee maken”, zegt Gerrie de Roo van Welzijn de Wolden. ,,De Wolden vergrijst en dus krijgen steeds meer mensen met dementie te maken, maar dat wil niet zeggen dat mensen ook weten hoe je er mee om moet gaan.”

Verenigingen en bedrijven kunnen zich aansluiten bij het initiatief dementievriendelijke gemeente

Om te kijken wat er allemaal nodig is voor het realiseren van een dementievriendelijke gemeente is een werkgroep opgezet, die verschillende initiatieven samenbrengt. Die bestaat naast inbreng van Welzijn De Wolden uit afgevaardigden van Treant Zorggroep, Zorgcollectief Zuidwest-Drenthe, Zorggroep Noorderboog en Icare.

De Roo: ,,Dat zijn de zorgaanbieders in de gemeente. Wij willen ook graag de gemeente zelf erbij betrekken. Daarnaast moet het zo breed mogelijk worden gedragen, dus verenigingen en bedrijven kunnen zich ook aansluiten.”

Verwarring en boosheid voorkomen

Een van de speerpunten van de werkgroep is het aanbieden van cursussen aan beroepsgroepen die in de dagelijkse praktijk in contact komen met mensen met dementie. ,,Wij willen dat burgers het gaan herkennen. Medewerkers van banken en winkels kunnen scholing krijgen in het herkennen en hoe ermee om te gaan, daardoor ontstaat er geen verwarring en boosheid meer. Een simpel voorbeeld dat je kunt uitleggen: iemand bij de bakker weet niet wat voor brood hij wil. Dan kan de bakker een wit en een bruin brood voorhouden en vragen of het een van die twee moet zijn. Dat maakt het al een stuk makkelijker.”

Op maandagavond 11 juni is er om 19.30 een bijeenkomst voor geïnteresseerden in De Boerhoorn in Zuidwolde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.