Of jullie bij ons FC Emmen mogen kijken? Nou, vooruit maar geen bewegende beelden en niet alle scheldwoorden opschrijven, he!

Welkom in de huiskamer van de familie Van Coevorden in Barger-Oosterveld. Een Emmergek gezin? Dat is een understatement. Stipt 12 uur stonden ze vanmiddag klaar om de spelers aan de Oude Meerdijk nog wat peper in de kont te schreeuwen. Nu zitten ze ruim op tijd klaar voor de aftrap. Thuis voor de buis.

Verhuizen naar de club

Vader Mouringh, moeder Irma, zoon Delano en zijn vriendje Willem. Clubkleding aan, sjaal in de aanslag. Oudste zoon Lorenzo heeft een sollicitatiegesprek maar sluit nog in de eerste helft aan. Hoe het gesprek ging moet even wachten tot de rust.

Voetbaltalent Delano (12) speelt in de jeugd van FC Emmen. In die onder 13. Volgend jaar mag hij een jaartje hoger.

Hoe ver hun supporterschap gaat? Ze verhuisden van Assen naar de Emmer wijk Barger-Oosterveld. Zo dicht mogelijk bij het stadion. Niet alleen voor de voetbalcarrière van de jongste zoon, maar ook om de club van dichtbij te beleven.

Als de wind gunstig staat krijg je hier iedere ‘oeh’ en ‘ah’ vanuit het stadion mee. Maar meestal zitten ze er binnen tijdens een thuiswedstrijd. Voor corona en erna zeker weer. Op welk niveau dan ook.

Op dezelfde bank: uniek!

Delano en Willem hadden nu door de bosjes willen gluren naar de wedstrijd, maar blijven voor de krant toch even thuis. Ook moeder Irma mag nu op de grootste gezinsbank. Dat is uniek. Zij is de fanatiekste van het stel. Ze liet na de promotie in 2018 een tattoo zetten. Het clublogo prijkt trots op haar onderbeen.

,,Ik ben blij dat je er bent. Normaal gesproken kijk ik in een andere kamer. Ze vinden dat ik teveel in de wedstrijd opga en dan letten ze meer op mij dan op de tv’’, lacht Irma.

De spanning is vlak voor de wedstrijd te snijden. Voetbalzender ESPN heeft in al zijn wijsheid besloten de pot van Emmen niet op tv uit te zenden. Dus moet vader Mouringh de boel overschakelen op de livestream. Alle storende apparaten in het huis moeten uit. Vijf minuten voor de aftrap start de uitzending: perfect beeld van een paar honderd meter verderop.

Nog een paar jaartjes

De tafel staat vol chips, borrelnootjes, kaas, komkommer en leverworst. Die blijven de eerste 10 minuten onaangeroerd. Geen kraakje. Ook de voorspelde scheldpartijen blijven uit. Dit valt reuze mee. Tot de zestiende minuut. Grote kans Emmen. Buitenspel. De bank komt los.

Pa en zoon nemen de tactische bespiegelingen voor hun rekening, moeder zorgt voor een diepere laag emotie. Willem, zelf een groot tennistalent, houdt de tussenstanden op de andere velden bij.

21ste minuut: strafschop Emmen. De familie Van Coevorden veert op. Maar een rode kaart had ook niet misstaan, vinden ze. Het is 1-0.

Dan ligt plots middenvelder Jari Vlak tegen de vlakte. Delano biedt aan de fiets te pakken. Als scorende middenvelder is hij Dick Lukkien graag van dienst vandaag. We geven hem nog een paar jaartjes.

Halverwege de eerste helft is het gezin de fotograaf en verslaggever in de kamer wel vergeten. Het volume bij grappen over elkaars kijkgedrag, de verrichtingen van de arbiter en de gemiste kansen van de thuisploeg vliegt omhoog.

loading

Perfecte trainer

Rust. De colafles gaat nog een keer rond. Even uitpuffen, snelle pitstops bij de wc en de zweethanden afwegen.

Hoewel de imitaties van moeder Irma steevast voor een lach zorgen, sijpelt de liefde tussen de opmerkingen door. ,,Eigenlijk is ze de perfecte trainer voor Emmen. Daar gaan die jongens echt harder van lopen’’, zijn beide zoons het eens.

Na de 2-0 heeft alle vrees plaatsgemaakt voor optimisme in de huiskamer. Lekker werken aan het doelsaldo is het devies. De kreten bij de 3-0, maar zeker ook die bij de late tegentreffer moeten aan de Oude Meerdijk gehoord zijn. Ook met wind tegen.

Laatste fluitsignaal. De mannen staan op de van bank. Toch nog even naar het stadion? Moeder Irma wil eerst de interviews na afloop zien.

Nu afkoelen. En dan toeleven naar zondag. De krant is dan weer welkom wat haar betreft. ,,Maar hoe je hier een stukje van kan maken is mij een raadsel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe