De beste biertapper van Drenthe tapt twee vingers schuim met een mooie bolling

Ze tapt de allerbeste, allerlekkerste biertjes van Drenthe, Elina van Zanten (29) uit Schoonloo. Maandag won ze de regiowedstrijd van het Nederlands Kampioenschap Biertappen.

Van harte gefeliciteerd, Elina. Hoe blij ben je?

„Heel blij! Ik had het nooit verwacht. Ik vertrok maandag in alle hectiek naar Ruinen, waar de wedstrijd was. Ik had niet eens supporters bij me. Maar we hebben het thuis nog wel gevierd, hoor. Met vrienden, familie en buren.”

Hoe kan het dat jij hier zo goed in bent?

„Ik werk sinds mijn veertiende al in de horeca. We hebben een familiebedrijf: café restaurant Hegeman in Schoonloo. Dus ik heb in de loop der jaren al zoveel biertjes getapt!”

Hoe werkt zoiets precies? Een biertapwedstrijd?

„Alle leden van de Koninklijke Horeca krijgen een uitnodiging om mee te doen. In totaal deden er 41 mensen mee. In de Herberg van Rune moesten we een aantal bieren tappen: twee fluitjes en twee vaasjes. En je moest een speciaalbiertje uit het flesje schenken. Een professionele vakjury beoordeelt het biertappen op de voorbereiding, het tappen, het presenteren en het serveren.”

Waar let de jury op?

„Of er geen bellen in de schuimlaag zitten, of beide biertjes een schuimkraag van twee vingers hebben, of de schuimlaag een mooie bolling heeft, of het glas schoon is en of je ‘m netjes uitserveert. Dat doe je door het glas onderaan vast te pakken en door het logo van het bierviltje en het logo van het biertje naar de jury toe te draaien.

Wat is jouw geheim?

„Tja. Ik houd het glas schuin onder de tap. Als het bijna vol is, doe ik ‘m iets rechter. Dan sluit ik de tap, schuim ik het biertje af en zet ik ‘m op het plateau. Bij speciaalbiertjes speel ik met het flesje, om de juiste bier schuim-verhouding te krijgen. En het helpt me dat ik perfectionistisch ben. Als ik zelf uiteten ga en de bediening draait de logo’s van de viltjes en biertjes niet naar mij toe, dan doe ik dat alsnog.”

En wat is het pérfecte biertje, als het aan jou ligt?

„Een koud biertje in een schoon, koud glas, twee vingers schuim en mooi weggeserveert: met het logo van het viltje en het logo van het glas naar de gast toegedraaid.”

Wat levert deze prijs op?

„Een stukje erkenning. En ook wel een stukje bekendheid, want in het dorp leeft het ook wel weer. Dat was in 2002 ook zo, toen Jaap Hut - een personeelslid van ons - meedeed aan het kampioenschap. Hij werd Nederlands Kampioen, dus ik heb een titel te verdedigen. Ik hoop dat we weer met een grote gezellige groep naar Amsterdam afreizen in januari.”

Het Nederlands Kampioenschap Biertappen wordt elk jaar georganiseerd door Stichting Tapwedstrijden.nl, in samenwerking met de vier grote brouwers, Koninklijke Horeca Nederland en de Tapwacht. Het doel van de wedstrijd is onder meer het vakmanschap in de horeca te promoten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.