Eerste Drentse coronazieke is hersteld. Hij is weer monter aan het werk bij Bannink Golfkarton

Handen wassen blijft belangrijk. Foto: ANP/Koen van Weel

Een werknemer van Bannink Golfkarton uit Coevorden die ziek was geworden door het coronavirus is donderdag weer aan het werk gegaan. Hij is volledig hersteld van de ziekte.

Dat laat de 35-jarige productieleider Danny Veenstra van het bedrijf uit Coevorden weten. Volgens Veenstra heeft de medewerker zich afgelopen dinsdag weer beter gemeld bij het bedrijf. ,,GGD Drenthe heeft ons als advies gegeven om daarna nog 24 uur aan te houden om rust te pakken. Als er na die rustdag geen klachten meer zijn, mag iemand weer werken. Dat is vandaag gebeurd”, zegt Veenstra.

De GGD Drenthe laat via een voorlichter weten dit bericht nog niet te kunnen bevestigen. ,,Wij geven dagelijks updates op onze website: om 11.00 uur en 16.00 uur. Ik adviseer dan ook om die sites in de gaten te houden.”

Donderdagochtend meldde de GGD Drenthe nog niks over een herstelde patiënt. In Drenthe is de stand van zaken, volgens de gezondheidsdienst, momenteel dat er 14 inwoners uit Drenthe besmet zijn het nieuwe coronavirus.

Eerste zieke uit Dalen nog niet beter

De werknemer van Bannink Golfkarton is twee weken geleden ziek geworden. Dat gebeurde vlak nadat een collega van hem, een 57-jarige productieleider uit Dalen, zich op woensdag 26 februari als eerste ziek meldde. Enkele dagen later werd bij die man uit Dalen vastgesteld dat hij is besmet met de ziekte Covid-19. ,,Onze collega uit Dalen is trouwens nog niet beter. Hij heeft nog steeds klachten.”

De man uit Dalen was naar carnaval geweest en kwam op dinsdag 25 februari weer werken. Een dag later meldde hij zich ziek. Zes dagen later meldde de GGD Drenthe, een dag nadat officieel vast stond dat de man leed aan Covid-19, aan bezorgde medewerkers dat de Dalenaar hoogstwaarschijnlijk geen andere collega’s zou hebben besmet.

Zeven besmettingen

Inmiddels is duidelijk dat zeven personen die bij Bannink Golfkarton in Coevorden werken positief zijn getest op het nieuwe virus. Maar ook andere mensen uit Drenthe die het virus hebben opgelopen hebben een link met het bedrijf dat in verwerking van golfkarton doet. Veenstra vindt dat het de GGD niet valt te verwijten en neemt hen niks kwalijk. ,,Dat gebeurde allemaal met de kennis van toen. Wij zijn op dit moment blij met de hulp van de GGD.”

Variërende klachten

Een van de zeven medewerkers is dus nu weer beter. ,,Volgende week zullen er wel meer meldingen komen van collega’s die weer fit zijn om te werken.” Volgens de productieleider variëren de klachten van de medewerkers enorm. ,,De een heeft er meer last van dan de ander.”

Volgens hem is er geen moment angst geweest onder de Bannink-werknemers. ,,Angst voor het virus is er niet. Wel de vrees dat je collega’s aansteekt met corona.”

‘Niet alles is corona’

Manager Henk Tingen is al een paar dagen afwezig, bevestigt de productieleider. Het is niet dat hij positief is getest op het coronavirus. ,,Maar hij heeft wel milde klachten en daarom is er voor gekozen dat hij voorlopig thuis blijft.” Tingen is niet de enige, zegt Veenstra. Volgens hem moeten daar geen harde conclusies aan worden verbonden. ,,Sommige mensen hebben buikgriep. Of gewoon wat vrije dagen. Niet alles is corona.”

menu