De ene kuifhoenkriel op de Noordshow heeft er meer zin in dan de ander

Anthony van Dierendonck met een kuifhoenkriel. Foto: Marcel Jurian de Jong

Ruim 8500 dieren maken deze dagen hun opwachting op de jaarlijkse Noordshow in Expo Assen. Keurmeesters zijn donderdag aan het monnikenwerk begonnen de duizenden dieren te beoordelen. ,,Als de fokker heeft getraind, is er het minste stress.”

Bij het openen van de kooi wordt de kuifhoenkriel (een kip) helemaal gek. Keurmeester Anthony van Dierendonck (echte naam) kijkt er niet van op. Hij is wel wat gewend, getuige de grote felrode kras op zijn hand. Vandaag keurt hij ruim 70 dieren, en de een heeft er wat meer zin in dan de ander. ,,Ze verschillen, net als mensen’’, zegt van Dierendonck. ,,In principe is er geen stress, want ze zijn binnen drie minuten weer terug in hun hok.’’

Pittige kriel

Maar niet voordat ze aan een grondige inspectie zijn onderworpen. Hoe is de oogkleur? Helder. De staat van de bevedering? ,,Hoe breder, hoe vitaler het dier’’, legt de keurmeester uit terwijl hij de vleugel uit elkaar duwt. Dat vitale zit bij dit pittige ding wel goed, als de keurmeester het dier niet stevig bij de poten pakt probeert het nog steeds weg te komen. Af en toe kijkt de keurmeester even op zijn iPad, waar de standaardbeschrijving van de kuifhoenkriel staat. Er zijn namelijk wel 80 krielrassen en je kunt nu eenmaal niet alles uit je hoofd weten.

loading  

De pittige kriel heeft een paar minpunten: de rug-staartlijn is te hoekig, terwijl die rond zou moeten zijn. Ook is het nadelig dat er nog zwarte veren in de staart zitten, terwijl egaal grijs het ideaal is. De kuiflengte is dan wel weer ‘fraai’, de een na hoogste beoordeling. De kuif van de kip hangt als een soort matje in zijn nek, en dat is dus mooi.

Samenwerking met scholen

Ineens staan er zes kleine kinderen naast de tafel van Van Dierendonck, het zijn scholieren van Vrijeschool de Es in Assen. Begeleid door leerlingen dierverzorging van het Terra College. Emily van een jaar of 7 grijpt met haar handje naar de kip die wordt gekeurd. Van Dierendonck zorgt ervoor dat alles net goed gaat, en legt geduldig uit. De samenwerking met het onderwijs is nieuw dit jaar bij de Noordshow, die er alles aan doet om meer jeugd binnen te hengelen. Vorig jaar trok de show 2500 extra bezoekers door de aanleg van het kidsplein. Dat moet ook wel, aan de leeftijden van de keurmeesters te zien is dat een uitstervend ras.

loading  

Even verderop wordt een grijs Wener-konijn op de weegschaal gezet. ,,Daarmee hoor je als fokker te oefenen vanaf twee maanden oud. Als er is getraind, is er het minste stress’’, zegt keurmeester Gerrit Lenselink. Zelf fokt hij ook, dus hij weet hoeveel tijd en training erin zit. ,,Toch sta ik wel bekend als strenge keurmeester’’, geeft hij toe. Het konijn moet netjes op de tafel blijven zitten, een goede oogkleur hebben en vooral géén vieze hakken. ,,Dan is het hok niet schoon, en dat kan natuurlijk niet.’’

Blazen in de vacht

Kordaat gooit hij het konijn op de rug en blaast hij in de vacht om eventuele verkleuringen te zien. Het lijkt liefdevol en ruig tegelijk. Maar ook hier is er geen stress, zegt de keurmeester. ,,We kijken juist heel erg naar het welzijn van de dieren.’’ Het konijntje stribbelt tegen. Een minpuntje. ,,Deze is nog wat te jong én er is nog niet genoeg mee geoefend.’’ En met een score van 93 (97 is de top) kan de fokker het doen.

De Noordshow in Expo Assen loopt nog tot en met zaterdag.

menu