Een van de boerderijen op het landgoed.

Wandeling in Drenthe loopt bijna fout af: 'Mijn linkerbeen slipt weg. Een ijselijke gil klinkt door het stille bos'

Een van de boerderijen op het landgoed.

Lekker wandelen in de Drentse natuur. Bewegen in een wereld die bijna stilstaat. Daar gaat de korte DvhN-serie Op de Loop over. In deel 1 maken we een wandeling over het prachtige landgoed Rheebruggen tussen Uffelte en Ansen.

Het zonnetje schijnt, maar de wind is guur, merken we bij het verlaten van de auto aan het begin van de wandelroute van het Drentse Landschap. Een moeder met twee jonge kinderen met schattige laarsjes gaat ons voor. Plassen genoeg om lekker in te springen. Verder is het zoals gewoonlijk heerlijk rustig op deze plek.

loading

Voor vertrek waren mijn man en ik allebei een beetje gestrest. Het ging nergens over, de printer was stuk of zoiets. En bij aankomst in Uffelte is er nog lichte paniek, omdat hij het beschermkapje van zijn fototoestel kwijt is.

Ons leven is heel spannend sinds de lockdown.

Mijn man is ambtenaar bij een rijksoverheidsdienst in Groningen. Zijn collega’s en hij werken al vanaf maart vorig jaar thuis. ,,Ik ga mijn man uit laten”, zeg ik vaak voor de grap als we zoals vanmiddag gaan wandelen. Erg grappig vindt-ie het niet meer aan zijn blik te zien.

Kleine ergernissen vergeten

Zodra we gaan lopen is alles al snel weer goed. De kleine ergernissen zijn vergeten zodra we over het bospad wandelen.

Rheebruggen is een echt natuurlijk landgoed. Het is een gebied met lanen, bomen, weides en enkele oude boerderijen. Dus geen parkachtig landgoed met aangeharkte paden, grachten en monumentale landhuizen. In lang vervlogen tijden is het in handen van de adel geweest, lezen we op de beschrijving van de route. De oudste berichten over het landgoed dateren uit 1382.

loading

Havezathe Rheebruggen, dat het landgoed vroeger domineerde, is in 1835 afgebroken. In de voorgevel van de eerste woonboerderij op de route zijn enkele zandstenen versierselen van de oude havezathe aangebracht. Na het passeren van dat huis komen ons drie mannen tegemoet lopen. Het blijken twee collega’s van RTV Drenthe en Alexander Ekkels van het Drents Landschap. Ook de omroep maakt een serie over wandelingen in Drenthe, vertellen ze. Stomtoevallig hebben we op exact hetzelfde moment dezelfde route gekozen.

Paarse paaltjes

Boer Ekkels woont met zijn vrouw en twee zoons in de witte boerderij aan de Anserweg, die ook deel uitmaakt van het landgoed. In zijn stal staan 200 Limousin runderen met kalfjes. Het ligt niet op de route die aangeven wordt met de paarse paaltjes, maar wel op de route die online te vinden is.

Het omweggetje van ruim een kilometer gaat over een mooie, boomrijke klinkerweg, die recht uit komt op de witte beheerboerderij De Veldkamp van het Drents Landschap. Er liggen zonnepanelen op het dak van een nieuwe stal. Verder wordt er ouderwets geboerd op de boerderij. Vanaf april of mei, afhankelijk van het weer, gaan de Limousin runderen de wei in. Met hun mest worden de akkerveldjes op het landgoed bemest en het graan wordt gebruikt om runderen in de wintermaanden bij te voeren.

loading

Na de dieren en vooral de schattige kalfjes te hebben bewonderd – de boer benadrukt dat hij vaak heel druk is en dus niet iedere voorbijganger een korte rondleiding kan geven – volgen we de route verder. Onderweg stoppen we nog even om twee varkens bij een andere boerderij te bewonderen en onze meegebrachte warme chocolademelk op te drinken. Dan door, via de paden langs de weilanden. Ze bieden een weids uitzicht over de landerijen.

Modder

Verderop in een bosachtig deel van het landgoed is het glibberen over het modderige zand. Een keer glij ik bijna uit, mijn linkerbeen slipt weg. Een ijselijke gil klinkt door het stille bos. Het gaat net goed. Jammer, vindt mijn man. Het had hem wel een leuke foto geleken, mij achterover geklapt in de modder. Het kapje van zijn fototoestel vinden we terug onder de auto.

Voor de serie Op de loop kunnen lezers ook wandelroutes aandragen. Mail naar: drenthe@dvhn.nl.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu