De kogel is door de kerk: Tynaarlo gaat verbouwen

De kogel is door de kerk. Tynaarlo kan starten met de nieuwbouw en vernieuwbouw van 6 basisscholen in de gemeente.

De gemeenteraad trekt hier 22 miljoen euro voor uit. Het bedrag is ook bestemd voor vernieuwing en nieuwbouw van gymzalen en sporthallen in Vries, Tynaarlo en Eelde.

Verantwoordelijk wethouder Nina Hofstra (VVD) is trots dat de grote vernieuwingsoperatie deze zomer van start kan gaan, maar ze staat er niet bij te juichen. ,,Er zitten geen slingers in de bouwplannen’’, verklaart ze. ,,We bouwen degelijke, goede, prettige schoolgebouwen, waar we veertig jaar mee vooruit kunnen. Niet meer dan dat.’’

Geruchtmakende affaire

Dit is wel wat anders dan de grote ambities die de gemeente een jaar of tien geleden nog had. In de kernen moesten fraaie MFA’s verrijzen, instellingen dus waar scholen worden gecombineerd met kinderopvang, sportvoorzieningen, bibliotheken en meer voorzieningen. Talloze vergaderingen ten spijt zijn de plannen nooit goed van de grond gekomen. De crisis gooide roet in het eten, het bleek lastig alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en waar de MFA’s kwamen, bleek de onderlinge synergie tegen te vallen. De meeste scholen bleven in verouderde gebouwen zitten. Het werd een geruchtmakende affaire.

Na de vorige raadsverkiezingen gooiden het college en de vier schoolbesturen het over een andere boeg. De schoolbesturen Baasis (openbaar) CONOD (protestants), Primenius (katholiek) en VGPONN (gereformeerd vrijgemaakt) besloten zelf de regie te pakken. De gemeente beperkte zich tot het regelen van geld. Hofstra: ,,We hebben ook geregeld dat we gaan sparen voor de vernieuwing van de scholen over veertig jaar.’’

Deze zomer start CONOD met de vernieuwbouw van De Holtenhoek in Vries. Eind dit jaar starten de andere scholen in Tynaarlo, Vries en Eelde Paterswolde. De 7 scholen in Zuidlaren hebben nog wat meer tijd nodig om plannen te maken. ,,Maar het geld ligt klaar’’, stelt Hofstra vast.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.