De laatste weken van Hoogeveens smalste winkeltje

Het smalste winkeltje van Hoogeveen houdt er na dertig jaar mee op. Visio-cadeauwinkel De Koker gaat een online toekomst tegemoet. Afscheid van een klein maar kleurrijk winkeltje.

Op tafel ligt een papieren tas met zes cirkels. Een is rood ingekleurd en Erwin Möhlman is bezig met het bovenste rondje geel te maken. ,,Het kleuren van de tassen vind ik het leukste werk hier”, zegt hij. Möhlman kleurt inmiddels meer dan 25 jaar de zakken in De Koker. ,,Ik vind het niet zo leuk dat de winkel dicht gaat.”

Een klein ateliertje

Middenin de winkel heeft hij zijn ateliertje op een tafel tegen de wand. Achter hem nog net genoeg ruimte voor een vrouw die met haar rollator speurend langs de schappen loopt. ,,Dat je af en toe gestoord wordt tijdens het werk maakt mij niks uit. Dat hoort erbij.”

In De Koker worden worden al dertig jaar lang handgemaakte spullen verkocht. Gemaakt door mensen met een visuele berperking, cliënten van Visio Het Huis in Echten. De cliënten runnen met begeleiders ook de winkel. ,,Destijds was er bij cliënten behoefte aan meer handwerk en verkoop”, zegt werkleider Katinka van der Molen.

In de winkel staan weeftoestellen, waarmee onder andere stoffen voor theedoeken en keukenschorten worden gemaakt. Daarnaast staan de planken vol met zelfgemaakt houten speelgoed, kaarsen en keramieken schalen. ,,Nu gaan wij met onze tijd mee en gaan wij de zelfgemaakte producten verkopen via internet. Daar is nu behoefte aan bij cliënten. De webshop kunnen ze zelf onderhouden door een aangepast systeem met spraakondersteuning.”

De naam komt van de aandoening van cliënten

En dus verdwijnt de fysieke winkel in de Hoofdstraat. Of beter gezegd, winkeltje. Ingeklemd tussen de Qinn en een outletstore. ,,Dit was vroeger gewoon een steegje. Daar hebben ze een dak opgelegd en er een winkel van gemaakt”, vertelt Van der Molen. ,,Het is dus letterlijk een soort lange koker, vandaar de naam.” Van achter de kassa vult cliënt en medewerker Edward Koster haar aan. ,,Het komt ook van de aandoening die veel mensen bij Visio hebben. Dat heet kokervisus.”

Möhlman en Koster gaan vooral het directe contact met de klanten missen. ,,De afwisseling tussen weven, kassa en klanten helpen is het leukst”, zegt Koster. ,,Dat heb je straks niet meer met de internetwinkel.”

Ook naastgelegen Visio-atelier sluit

Nog een paar weken hebben medewerkers om de winkel leeg te verkopen. Op 15 december sluiten de deuren definitief. Ook het naastgelegen Visio-atelier Tast sluit zijn deuren. Het atelier verhuist naar de Visio-locatie in Echten. ,,We willen nog zoveel mogelijk verkopen”, is Koster duidelijk. ,,Dat scheelt inpakken met verhuizen.”

De producten van Visio Het Huis in Echten zijn verkrijgbaar op https://kunstencadeau.visio.org/.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.