De maat is vol in Spier: geluidsscherm voorlopig niet hersteld

Zo ziet de geluidswal er, vanaf de dorpskant, ruim een week na het instorten van het middenstuk uit.

Het geluidsscherm in Spier wordt voorlopig niet hersteld. De aanvraag voor gedeeltelijke herbouw van het scherm, dat in december 2018 instortte, is afgewezen.

De externe constructeur die de gemeente Midden-Drenthe adviseerde over de aanvraag, komt tot de conclusie dat er niet genoeg zekerheid over de constructie is om de vergunning te verlenen.

‘Heel vervelend’

,,We vinden het heel vervelend dat de herbouw niet kan starten”, zegt verantwoordelijk wethouder Anique Snijders (VVD). ,,We realiseren ons dat we daarmee de inwoners van Spier nog steeds geen zekerheid kunnen geven. Maar we kunnen niet anders dan de vergunning weigeren omdat de veiligheid van het scherm onvoldoende gegarandeerd kan worden.”

De gemeente is met de aannemer in gesprek om te kijken hoe de situatie kan worden opgelost, laat de gemeente weten. Jan van der Heide, de voorzitter van dorpsbelangen Spier, is woest. ,,Het is echt schandalig hoe de gemeente met ons omgaat. Je snapt best dat de gemeente tijd nodig heeft om dingen goed uit te zoeken. Maar het geluidsscherm stortte in 2018 in. We leven in 2020!”

‘Maat meer dan vol’

Nog altijd gaapt, waar ooit het middengedeelte van het geluidsscherm stond, een gat. ,,We hebben een paar maanden geleden gesproken over een tijdelijke voorziening. Daar zou de gemeente op terugkomen, maar dat is nooit gebeurd. Vorige week hebben we een brief gestuurd naar de wethouder en de raad. De maat is meer dan vol. Wij nemen een advocaat in de hand om te kijken of we de gemeente aansprakelijk kunnen stellen voor de schade.”

menu