De 52-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij vorig jaar juni een 5-jarig meisje seksueel misbruikte in Roden, woonde op een steenworp afstand van zijn slachtoffer. Meerdere dorpsgenoten herkenden Peter O. uit Roden op camerabeelden, maar trokken uit angst of twijfel niet aan de bel.

Vrienden en kennissen van de 52-jarige Peter O. blijven met een grote vraag zitten: waarom? Waarom zou O. op een zomernamiddag, vorig jaar in juni, een jong meisje misbruikt hebben? ,,Er is nooit iets geweest wat op zoiets zou wijzen”, zegt een naaste van hem. ,,Heb ik dan dingen niet goed gezien? Hoe heeft hij dit zo goed verborgen kunnen houden?”

Meerdere bronnen bevestigen aan Dagblad van het Noorden dat de politie Peter O. uit Roden, een ex-vertegenwoordiger van ansichtkaarten, op dinsdagochtend 2 februari aanhield vanwege het seksueel misbruik.

O. blijkt in een huurflatje aan de Van Bergenstraat te wonen op een steenworpafstand van de plek waar 15 juni vorig jaar een jong meisje seksueel werd misbruikt in een steeg die naar een speeltuintje leidt. Dat is op nog geen drie minuten fietsen van de woning. ,,Het is echt ziek als je er bij stilstaat”, zegt een man die vlakbij de verdachte woont.

‘Verkeerde opmerkingen over vrouwen’

Peter O., op foto’s met een grijs ringbaardje en stekelig haar op zijn kruin, leidde een vrij anoniem leven in Roden. ,,Hij groette wel eens. Maar ik zou hem niet herkennen als er tien kerels naast elkaar zouden staan”, zegt een buurman.

Volgens de man woont O. in een huizenblok - het gaat om drie identieke gebouwen naast elkaar - dat meer dan bekend is bij de politie. ,,Afgelopen weekend waren ze hier ook weer. Het is een komen en gaan van dealers. En van agenten.”

loading

De verdenking is dat hij op klaarlichte dag een jong meisje seksueel zou hebben misbruikt. Het rechercheteam van de politie dat onderzoek naar het misbruik deed, sprak nadien over een ‘ernstig zedendelict’.

Het meisje en een vriendinnetje waren op 15 juni 2020 in de betreffende steeg aan het spelen toen zij rond 16.30 uur werden aangesproken door een man op een fiets. Een 52-jarige man die is opgepakt, heeft inmiddels een volledige bekentenis afgelegd, meldde het Openbaar Ministerie vorige week.

De 52-jarige O. werkte als vertegenwoordiger voor de regio Noord-Nederland bij een groothandel in ansichtkaarten. Maar een half jaar voor het ernstige delict in Roden stopt het bedrijf in Uithoorn ermee.

O. schrijft overigens zelf op zijn Facebookpagina dat hij eind 2019 ontslag nam. Daarna zit hij vooral thuis en doet hij af en toe wat uitzendwerk. Bekenden van de verdachte zeggen dat hij in de schuldsanering terechtkomt. ,,Dat probeerde hij zelf op te lossen, maar hij verzoop er in.”

Het beeld van O. is diffuus. Sommige mensen noemen hem hartelijk en vriendelijk. Anderen juist nors. Maar allen reppen ze over de nare manier waarop hij soms over vrouwen sprak.

Een jonge vrouw die bij hem in het huizenblok woont vertelt dat ze altijd zenuwachtig werd van hem. ,,Ik ben een keer heel snel doorgelopen toen hij mij aansprak en de deur van zijn woning opende. Je voelt dat het niet oké is. Het was gewoon niet fijn.”

loading

De 52-jarige, die alleenstaand is en geen kinderen heeft, wordt omschreven als eigengereid. Een man die zijn mening soms luid verkondigde en daarbij ‘verkeerde opmerkingen maakte over jonge vrouwen’, vertelt een vrouw die schuin onder O. woont. ,,Met de kennis van nu zeg ik dan ook nog: er zat altijd een seksuele lading bij.”

Vechtsportliefhebber

O., opgeleid tot psychiatrisch verpleegkundige, blijkt een fervent liefhebber van vechtsporten. Zo volgt hij al jaren in het dorp een opleiding Commando Krav Maga. Dat is een vechtsport, ontwikkeld door de Israëlische commando’s, waarbij zelfverdediging het allerbelangrijkste is.

Hij is geen hoogvlieger, maar het is voor hem vooral een uitlaatklep. ,,Privé liep het allemaal niet soepel bij Peter. Dat vertelde hij wel eens”, zegt een man die met hem trainde.

Op de Facebookpagina van O., een pezige man van zo’n 1 meter 85, staat hij trots en fier tussen zijn mede-cursisten van Krav Maga. Ook deelt hij enkele foto’s waarop te zien is hoe hij iemand met een mes ontwapent en waar hij vechtsport-seminars volgt in bijvoorbeeld Hoogezand.

Een opvallend detail volgens de buurtbewoners: O. zou zijn fiets vrij snel na het zeden-incident hebben ingeruild voor een andere fiets. Ook doet hij zijn grijze Fiat weg en schaft een scooter aan. ,,Die auto deed hij weg omdat hij geen geld meer had. Dat zei hij tenminste”, aldus de onderbuurvrouw.

O. werd direct al herkend

Schrikbarend genoeg verklaren meerdere buurtgenoten dat ze vanaf het moment dat de politie beelden van O. verspreidde wel wisten dat de politie O. zocht. Een vrouwelijke collega van hem - hij werkte eind 2020 als uitzendkracht een paar maanden bij Royal Smilde in Roden - herkende hem meteen.

loading

Maar waarom dan niet direct naar de politie stappen? ,,Ik was bang voor hem. Bang dat het mij in problemen zou brengen”, vertelt de vrouw ietwat schuldbewust.

Een andere vrouw die toegeeft dat ze ook gelijk aan Peter O. moest denken heeft het wegberedeneerd voor haarzelf, vertelt ze. ,,Ik wist het eigenlijk wel. Maar steeds haalde ik in mijn hoofd: ah nee, dat is niet mogelijk. Dat kan echt niet. Maar het lijkt hem toch wel te zijn.”

Een van zijn vrienden zegt precies hetzelfde: ,,Toen ik de foto’s zag dacht ik: het zou Peter kunnen zijn. Maar dat gedrag past niet bij hem. Dus het kan niet. Toch wel en nu walg ik.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe