Van de meeste coronamaatregelen willen we zo snel mogelijk af. Maar bezoekers ervaren de ruimtelijke opstelling van de voedsel- en warenmarkt in het Asser centrum juist als iets positiefs. Moeten we die opstelling niet zo houden?

„In het begin was het even zoeken”, zegt sieraden- en lederwarenverkoper Cornelisse. Al jarenlang heeft hij een plekje op de woensdagmarkt van Assen. „Maar na een tijdje weten de bezoekers weer waar iedereen staat en dan is er niks aan de hand. En bovendien, als je even moet zoeken kom je ook eens wat anders tegen dan waar je standaard naar op zoek bent.”

Kramen aan één kant van de weg

De markt in Assen is sinds het uitbreken van de coronacrisis flink veranderd. De kramen staan niet meer tegenover elkaar, maar slechts aan één kant van de straat. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor bezoekers én lijkt de markt ook nog eens veel groter en gezelliger. Bovendien zijn fietsen uit den boze. Zelfs aan de hand mogen ze niet meer mee het terrein op. Daar wordt streng op toegezien door bewakers aan elk uiteinde van de markt.

Een zegen, vindt meneer Oude Lansink, die in de rij staat voor Le Grillon. „Laten ze die fietsen maar mooi buiten het terrein neerzetten. Op deze manier kun je heerlijk rondlopen. De opstelling van de kramen is ook erg mooi zo. Als straks de terrassen open gaan, is daar veel meer ruimte voor.”

loading

Henk Kremer, die even verderop met zijn oud-collega Jan ten Veld staat te babbelen, denkt daar iets anders over. „Als je vanuit de Gedempte Singel op het gemeentehuis moet zijn, moet je een gigantisch stuk omfietsen, omdat je niet even met je fiets aan de hand de markt over mag. Terwijl je in deze opstelling maar een kraam of twee passeert. Ik vind het wat overdreven.”

Ten Veld schiet in de lach. „Ik niet hoor, ik vind het prima zo. Je kunt je fiets aan de randen kwijt en dan loop je maar even.”

‘Bang dat fietsers terugkomen’

Gita Das, die kleurrijke Indiase kleding verkoopt, vindt het ook fijn dat de fietsen weg zijn. Zij is wel bang dat er problemen gaan ontstaan als de bewaking straks weg is. „Die kost veel geld, ik denk niet dat zij gedurende de gehele coronaperiode worden ingehuurd. Dan zou mijn kraam eigenlijk weer dwars over de weg gezet moeten worden, zodat ik het einde ben van de markt. Dat houdt de fietsers een beetje tegen.”

Das vindt het zicht op de Noordersingel en Nieuwehuizen erg mooi. „De kramen staan niet meer voor de ingang van de winkels, die zijn daardoor veel beter zichtbaar. Dat mag van mij wel zo blijven.”

Leanne Talens van Ziengs Schoenen is het daarmee eens. „Ik denk niet dat Ziengs daar iets over te zeggen heeft, maar ik denk dat wij deze opstelling ook na de crisis graag zo houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe