De politie pakt zendpiraten hard aan en Henk Wijngaard vindt dat flauwekul (+video)

Henk Wijngaard over zendpiraten: zonder hen had ik het niet gered.

Zendpiraten, geheime zenders, de vrije jongens van de radio. Als het aan de PvdA ligt, krijgen ze vrij spel, wordt zenden legaal en krijgt het gebruik zelfs de status van nationaal erfgoed. Etherpiraten: criminelen of cultuurdragers?

Het waren de zendpiraten die ervoor zorgden dat Henk  Wijngaard een bekende naam werd. ,,Zonder hen had ik het niet gered’’, zegt hij. ,,Ze hebben me vanaf het begin gesteund en daar ben ik ze erg dankbaar voor.’’

Wijngaard zit op een bureaustoel voor zijn computer in een klein kamertje van zijn appartement in Emmen. ,,De bekende accordeon’’, becommentarieert hij het intro van het nummer dat hij opzet.

Hij beweegt mee, draait de volumeknop zo ver open dat de buren weer even zeker weten dat ze boven, danwel onder de bekende volkszanger wonen. Wijngaard geniet, zichtbaar. (Tekst loopt door onder foto)

Henk Wijngaard voor drie van zijn gouden platen. Foto: DvhN

,,Scherpe teksten’’, zegt hij. ,,Over een man die een vriendin heeft in een ander flatje. ,,Als ik ga, moet je niet om me huilen’’, citeert hij een ander nummer.

Uit het leven gegrepen

Herkenbaar. Nostalgisch. Duidelijk. Met een knipoog. Piratenmuziek is uit het leven gegrepen. Wijngaard zong zo vaak over zijn leven als vrachtwagenchauffeur.

Met de vlam in de pijp / Scheur ik door de Brennerpas / Met m’n dertig tonnen diesel / Ver van huis, maar in m’n sas

Cultureel erfgoed

De PvdA wil dat er een omslag komt. ,,Het is van de gekke dat mensen voor het uitoefenen van hun hobby boetes krijgen van duizenden, zoniet tienduizenden euro’s. Dat moet anders’’, zei kamerlid Henk Nijboer eerder in Dagblad van het Noorden. ,,Zendamateurs beleven veel plezier aan hun hobby en dat geldt evenzo voor hun luisteraars.’’

Dat de PvdA de geheime zenders wil bestempelen als cultureel erfgoed klinkt Wijngaard dan ook als muziek in de oren. Hij zong erover in Geheime Liedjes.

,,In Borger zat een zendpiraat’’, zegt Wijngaard. ,,Met groot politiemacht vielen ze binnen. Zoiets gaat boven mijn gevoel van vrijheid. Dit is een stukje piraterij.’’

Hij lacht erbij. Kattekwaad wil hij maar zeggen.

‘Oproep tot illegale activiteiten’

Maar zo ziet niet iedereen het. Agentschap Telecom probeert piraten op te sporen en te beboeten. Soms gaat dat eenvoudig en stopt de piraat na een waarschuwing. In andere gevallen is de realiteit weerbarstig.

Woordvoerder Frans van Bergen van de dienst is dan ook zwaar verrast als hij hoort over het PvdA-voorstel om zendpiraten te legaliseren. ,,Een oproep tot illegale activiteiten. ,,Een hobby is prima’’, zegt Van Bergen. ,,Tenzij mensen er last van hebben en dat is hier het geval.’’

‘Asbest, bedreiging en geweld’

De PvdA stelt dat de piratenmuziek jong en oud verbindt en van grote waarde is. Volgens Van Bergen is het niet zo rooskleurig. Hij omschrijft een kat- en muisspel dat soms grimmige vormen aanneemt. Een groep piraten weigert af te stappen van de mast. (Tekst loopt door onder poll)

We vroegen lezers op dvhn.nl naar hun mening. Dit is de uitslag.

,,We zien in sommige gevallen dat zendapparatuur ingepakt wordt met asbest’’, zegt Van Bergen. ,,Daardoor kunnen we er niet bij en wordt aanpak vertraagd. Dit zijn incidenten, maar wel heel ernstige. Bedreiging en geweld maken we ook mee.’’

M’n eigen zendertje

Jeffrey Grégoire (26) uit Beilen was 9 toen hij voor het eerst ‘in de lucht’ was. Zijn vader had een grote mast en daar mocht hij zijn eigen kleine zendertje op aansluiten.

Nog altijd zit hij geregeld achter de knoppen om plaatjes te draaien. Nu alleen niet meer via een mast, maar nu, samen met zijn vader, via internet. Legaal dus.

Het draaien is er totaal door veranderd, merkt hij. ,,De spanning is weg. En dat was iets dat er toch bij hoorde. De kans dat je gepakt zou worden.’’ (Tekst loopt door onder foto)

Jeffrey Grégoire in zijn studio. Eigen foto

Hij stapte over naar het internet. Vlak voordat de boetes extreem omhoog gingen. De gezelligheid van de zender is er nog wel. Het biertje drinken, de muziek uitzoeken, de reacties. ,,Maar toch is het mooier als je gewoon openbaar uitzendt via de mast. Dan vinden mensen je soms vanzelf. Op internet moeten ze er echt van weten.’’

Toekomst?

Toch is dat uitzenden via internet volgens Agentschap Telecom dé manier. Sommige stations bundelen hun krachten en vragen zo nu en dan een vergunning aan voor een zendmarathon. Dan kunnen ze nog even proeven aan het uitzenden via een mast, maar dan legaal.

Wat is de toekomst van geheime zenders? En hoe geheim zijn ze nog als ze legaal uitzenden via het internet? Is legaliseren de manier? Grégoire betwijfelt het. ,,Voor veel mensen gaat het om die spanning. Iets doen wat niet mag.’’ En toch wordt dat steeds lastiger. ,,Deden ze die boetes maar omlaag.’’

Henk Wijngaard zou graag zien dat het over is met de opsporing, de invallen en de boetes. En legaliseren is dan een oplossing, denkt hij.

Hobbymatig uitzenden

Hoe gaat het verder? De PvdA probeert mensen enthousiast te krijgen voor het plan. Nijboer heeft schriftelijke vragen gesteld en dringt bij het ministerie aan op legaliseren van hobbymatig uitzenden. Of dat snel gaat gebeuren, dat is de vraag.

Tot die tijd, blijft er een kat en muisspel.

Om Wijngaard nog maar eens aan te halen met zijn nummer Geheime Liedjes: Als straks de zendpiraten zwijgen, met geweld en pepperspray.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.