De kleine rijdende supermarkt is populair dit jaar. Melkboer Henk Doorten (57) uit Assen heeft het er maar druk mee in coronatijd. Ouderen weten hem te vinden maar ook nieuwe, jongere gezichten stappen zijn SRV-wagen binnen.

Met een vrolijk deuntje komt de wagen woensdag om 9.40 uur tot stilstand bij wooncentrum Ankerhof in Assen. De bewoners staan al keurig in de hal en buiten opgesteld. Maximaal twee klanten mogen naar binnen voor hun boodschappen. Zij zijn blij met de rijdende supermarkt.

„Heel fijn”, vindt een vrouwelijke bewoner de winkel van Doorten. Iemand anders doet voor haar de boodschappen in de supermarkt. Maar de zware dingen kan ze mooi bij de melkboer halen. Een andere dame loopt langzaam weer terug naar de ingang van Ankerhof. Monter zegt ze in het voorbijgaan: „De buit is weer binnen.”

Lange dagen

Al bijna veertig jaar is Doorten melkboer. Hij is trots op zijn beroep, als derde generatie. „Opa is begonnen in 1921.” Een opvolger heeft Doorten nog niet. Zijn dochter had er in het verleden wel oren naar, maar hij raadt het werk haar niet aan.

Doorten maakt lange dagen van veertien uren. Zijn wekker stond woensdagochtend vroeg. „Om kwart voor vijf heb ik de eerste vrachtwagen gelost.” Hij hoeft het werk niet alleen te doen. „Dat zou ook niet kunnen. Je moet een vrouw naast je hebben. Straks komt ze ook weer langs om de wagen bij te vullen.”

loading

Minder klantencontact maar ook nieuwe klanten

Het is een vreemd jaar voor Doorten. Hij geniet van het contact met de klanten, maar het contact is dit jaar een stuk minder intensief. „De klanten gaan snel de wagen in en willen er ook zo snel mogelijk weer uit.”

Hij moet het vooral van de vaste klanten hebben, daar verkocht hij ook meer aan dit jaar. Toch zag hij ook een aantal nieuwe gezichten in de wagen, waarschijnlijk doordat meer mensen thuiswerken. „Zij zien mij in de straat staan en willen dan even kijken.”

Ongeduldiger

Het valt hem op dat mensen ongeduldiger zijn, vergeleken met de periode voor corona. „Ze verwachten mij om een bepaalde tijd, maar door de drukte red ik dat niet altijd. Dan bellen ze meestal waar ik blijf.” „Ja”, moppert een wachtende vrouw, „normaal gesproken is hij hier om 9.15 uur al.”

Doorten gaat rustig door met het helpen van zijn klanten. Vrolijk zwiert hij de boodschappen in de gereedstaande rollators nadat ze hebben afgerekend.

Wanneer de laatste klant de wagen verlaat, rest hem alleen nog een ronde door het wooncentrum om boodschappen bij mensen thuis te brengen. „Sommige klanten kunnen de wagen niet meer in komen. Mijn oudste klant is over de honderd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe