Scoutinggroep Mensinghe Roden bestaat sinds begin april zestig jaar. Dit weekend versierden de scouts een grote toegangspoort in het Mensingebos. Leidster Charlotte Bakker (32) uit Roden legt uit.

Wat zijn jullie aan het doen?

,,We bestaan zestig jaar. Reden voor een feestje toch? Alleen dat mogen we nu van mijnheer Rutte niet heel groots vieren. Dus hebben we er eerst voor gekozen om een grote toegangspoort voor de ingang van ons scoutingterrein te maken. Alle speltakken hebben een schild gemaakt en dat hangen ze vandaag op in de poort. Ook voegen ze een bouwsel toe: zo hebben de tieners een kroonluchter van hout aan de poort opgehangen. Om zo toch nog een beetje een jubileumgevoel te hebben. De poort is echt heel stevig, die is geknoopt door vakkundige scouts met jarenlange ervaring. Die kan wel tegen een stootje. We hopen dat de poort er een jaar lang staat.”

Maar gaan jullie het echte feest op een later tijdstip dan nog inhalen?

,,Jazeker. We willen in oktober een groot jubileumfeest organiseren voor alle oud-leden en leden. We hebben nu 257 leden, waarvan zo’n 200 minderjarig zijn. En er zijn natuurlijk nog veel meer mensen die ooit de groengele das hebben gedragen.”

Groengele das?

,,Absoluut. Alle scoutingverenigingen hebben hun eigen kleuren. Wij hebben de groen-gele das. Onze yell is ook niet voor niks: ‘Groen met gele dassen, dat is Mensinghe-klasse’. Ik denk dat er misschien wel tweeduizend mensen zo’n das hebben gedragen. We hopen dat oud-leden zich dan ook aanmelden voor de reunie. Dat kan via onze website of op de Facebook-pagina. Dat er maar zo veel mogelijk mensen zich aanmelden. Dat zou hartstikke leuk zijn natuurlijk.”

Wat is jullie historie?

,,Op 1 april 1961, zestig jaar geleden dus, werd de scoutinggroep opgericht door hopman Dieters. We hebben nu meerdere speltakken: Jongens en meiden van 5 tot 18 jaar. Maar ook ouder dan 18. Dat zijn vaak ook de leiders van de groepen. En we zitten als scouting Mensinghe nu alweer sinds 1987 in clubgebouw De Woutscout in het mooie Mensinge Bos.”

loading

Waarom is dat leuk: scouting?

,,Ik zit er zelf al sinds mijn 9e jaar bij en het is gewoon heel leuk. Je leert al op jonge leeftijd om samen te werken en verantwoordelijkheid te nemen. Iedereen wordt er ook bij betrokken. Het gaat bij ons ook echt om normen en waarden en respect voor de natuur. Iedereen leert ook van elkaar. Stuur mij met alleen een lucifer het bos in en ik red mij bij wijze van spreken. Wat ik ook heel mooi vind: je maakt vriendschappen voor het leven.”

Ruim 250 leden zei je net. Waarom loopt dat hier zo goed?

,,We zijn hier gewoon erg fanatiek. En anders dan in steden hebben wij hier een heel bos tot onze beschikking. Maar echt, de mensen zijn hier gewoon nauw betrokken. Ze komen ook van heinde en ver. Ik heb wel tieners die een half uur moeten fietsen om bij de scouting te komen. Nou, dan heb je er wel wat voor over toch?”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe