De trieste dood van verwarde Robert uit Noordscheschut

In de aanloop naar de dood van de verwarde man uit Noordscheschut zijn inschattingsfouten gemaakt door GGZ en de rechterlijke macht, vindt de familie.

Alleen gelaten

De 53-jarige Robert Schuttevaar kwam 23 juni om het leven. Hij zou die dag gedwongen worden opgenomen via een rechterlijke machtiging. De rechter en een psychiater van GGZ Drenthe kwamen voor een zitting bij hem in huis. Volgens de nabestaanden van de man was nadrukkelijk met GGZ Drenthe afgesproken dat hij direct zou worden meegenomen en dat hij absoluut niet alleen gelaten mocht worden. Het risico was groot dat hij zich anders met geweld zou verzetten. Tot ongeloof van de nabestaanden werd Robert, tegen de afspraak in, wel alleen gelaten. Daarna ging het helemaal mis.

Persrechter Fred Janssens van de rechtbank Noord-Nederland laat weten dat de rechter die de bewuste dag een beslissing moest nemen niet op de hoogte was van de afspraken die de GGZ met de familie gemaakt had. Na een gesprek met de psychotische man thuis ging de rechter volgens Janssens naar buiten om na te denken over alle informatie die zij ter beoordeling van de zaak van alle betrokkenen had ontvangen. De man barricadeerde vervolgens zijn deuren en dreigde zijn huis op te blazen. Een arrestatieteam vond de man uren later dood op zolder.

Steeds verder

Volgens zijn broer Peter Schuttevaar is het niet alleen die dag misgegaan. Hij vindt dat GGZ heel lang te weinig heeft gedaan om Robert te helpen. Het ging steeds verder bergafwaarts omdat hij zijn medicatie niet nam. Toen GGZ uiteindelijk in april via het Openbaar Ministerie vroeg om een rechterlijke machtiging voor gedwongen opname, was de familie opgelucht. De rechter besliste toen dat er onvoldoende aanleiding was voor gedwongen opname. ,,Daarbij zijn geen fouten gemaakt”, vindt Janssens. ,,De rechter maakt een gedegen afweging van alle belangen en beslist op basis van de verstrekte informatie of een vrijheidsontneming gerechtvaardigd is.” GGZ Drenthe geeft vanwege haar ‘geheimhoudingsplicht’ geen inhoudelijke reactie.

De Monitor

Het TV-programma De Monitor besteedt zondag aandacht aan de dood van de man in Noordscheschut. In de uitzending (22.35 op NPO2) zegt de politie dat in het politiesysteem twintig meldingen staan waarbij Robert betrokken was en dat GGZ vaak is ingeschakeld.

Lees ook het plusartikel Broer Robert Schuttevaar: ‘Die beslissing was zijn doodvonnis’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.