De tuktuks zijn in Emmen: Maar wat nu? Waar mogen ze rijden?’

De gemeente Emmen lijkt mee te gaan werken aan plannen om tuktuks door het Emmer centrum te laten rijden. Het Raadhuisplein en stadsvloer zijn daarbij niet op voorhand verboden gebied.

,,Wij vinden het een leuk initiatief en denken dat het prima past bij ons streven om Emmen nog aantrekkelijker te maken’’, zegt woordvoerster Anita Klingenberg.

De overkoepelende ondernemersclub Emmen Vlinderstad is het daarmee eens, maar maakt wel een belangrijk voorbehoud. Zij wil dat de gemeente het rijden van tuktuks op de stadsvloer en het Raadhuisplein verbiedt. ,,In deze gebieden zijn scooters en bromfietsen ook niet toegestaan’’, zegt Jan Dirk Huising, voorzitter van Emmen Vlinderstad.

Iedereen loopt en fietst door elkaar heen

Volgens Huising kunnen tuktuks vooral op de stadsvloer en het Raadhuisplein voor gevaarlijke situaties zorgen omdat mensen deze voertuigen daar niet verwachten. De stadsvloer en het Raadhuisplein gelden als zogeheten shared space-gebied: geen duidelijke regels en iedereen loopt en fietst door elkaar heen.

Is het mooi weer, dan is het Raadhuisplein een plek waar veel jonge kinderen zwemmen, rennen en spelen. ,,Daar moet je geen tuktuks laten rijden.’’ Eerder deze week kwam Willem Meijer van belangenvereniging Het Oude Centrum met een vergelijkbaar verhaal.

‘Snap de ophef niet’

Henk Eising, voormalig manager van FC Emmen, is een van de mensen die het tuktuk-plan lanceerde. Hij begrijpt de ophef niet. ,,Wij hebben helemaal niet geroepen dat wij tuktuks hele dagen over het Raadhuisplein en de stadsvloer willen laten rijden. Café-restaurant Karakter op het Raadhuisplein is de beoogde start- en finishplek. Vanaf daar hoeven de tuktuks maar een klein stukje van het plein te gebruiken om op het fietspad te komen dat onder het Bruggebouw doorgaat. En dan zijn ze niet meer op het Raadhuisplein en ook niet op de stadsvloer.’’

Eising zegt open te staan voor een gesprek met zowel de gemeente als de winkeliers om over voorwaarden te praten. ,,Ons doel is alleen maar om Emmen leuker te maken. En natuurlijk willen wij ook net als iedereen dat het allemaal zo veilig mogelijk gebeurt. Wie bij ons een tuktuk gaat huren, krijgt vooraf uitgebreide instructies. En we leggen de lat voor de bestuurder hoger dan strikt noodzakelijk: die moet minimaal 21 jaar zijn en een rijbewijs hebben.

Geen pasklaar antwoord klaar

Anita Klingenberg van de gemeente draait er niet omheen: de gemeente heeft niet meteen een pasklaar antwoord op het tuktuk-project. ,,Dit is voor ons iets nieuws en dus moeten wij op zoek naar wat goede regelgeving hiervoor kan zijn voor wat betreft de stadsvloer en het Raadhuisplein.’’

Eising: ,,De tuktuks zijn al in Emmen. Ze rijden op elektriciteit en iedere tuktuk biedt plaats aan vier personen, inclusief de bestuurder.’’ Eising c.s. willen ze gaan verhuren voor 49,50 euro per dagdeel per tuktuk. Meerdere speciaal voor dit project gemaakte toeristische routes door Emmen en omgeving liggen al klaar.

Volgens de enthousiaste vijftiger is er geen enkele belemmering om met de tuktuks op pad te gaan. Dat hebben we ook al meerdere keren gedaan. Of we ook politie tegenkwamen? Jazeker en die liet ons gewoon doorrijden. Want het mag gewoon.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.