De vleermuizen en mussen zijn verhuisd; sloop van Vlieghuispanden in Gieten gestart

Foto: Twitter @henkheijerman

De provincie Drenthe heeft een ontheffing afgegeven en na maandenlange vertragingen is de sloop van de panden op de Vlieghuis locatie in het centrum van Gieten begonnen.

Op de locatie komen twaalf nieuwe, levensloopbestendige woningen. Wethouder Henk Heijerman is zeer tevreden: ,,Voor veel omwonenden was de Vlieghuis locatie een doorn in het oog. De nieuwe woningen zullen het centrum van Gieten verrijken’’.

Aan het begin van het jaar, in februari, was het al de bedoeling dat de panden gesloopt zouden zijn, maar de Wet natuurbescherming voorkwam dit. Voordat een gebouw gesloopt kan worden, moet er een quickscan gemaakt worden van de aanwezige flora en fauna. Ecologen stelden vast dat er een dwergvleermuis, een aantal huismussen en een steenmarter vertoefden in de verpauperde panden aan de Stationsstraat in Gieten.

Vervangend verblijf

De provincie heeft nu een ontheffing afgegeven omdat er vervangend verblijf gemaakt is voor de dieren. Projectontwikkelaar Wout Donker van WVG Ontwikkeling bv uit Meppel hing vleermuis- en huismuskasten op. Precies op tijd, want in november gaan vleermuizen op zoek naar een plekje om de winter door te brengen. Als de ontheffing iets later was afgegeven, dan was de sloop wellicht in april pas van start gegaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu